Швейцарський банк заморозив пов'язані з Росією рахунки на $5 млрд.

Цього заходу вжито в рамках американських санкцій проти Кремля.

 

 

Банк Credit Suisse заморозив великі суми на клієнтських рахунках. У другому кварталі поточного року заморожено близько п’яти мільярдів швейцарських франків (приблизно 5 млрд доларів) – ідеться в повідомленні одного з найбільших банків Швейцарії. «Credit Suisse працює з міжнародними регуляторами всюди, де він веде бізнес, з метою дотримання санкцій, в тому числі санкцій щодо Росії», – цитує інформаційна аґенція Reuters заяву офіційної представниці банку. Проте вона відмовилася повідомити, кому належать ці кошти.

 

Рішення Credit Suisse, на переконання експертів, свідчить про поширені побоювання в банківському середовищі щодо можливих обмежувальних заходів з боку Вашингтона за роботу з російськими особами та структурами, котрі потрапили під санкції. До недавнього часу одним з клієнтів банку був російський олігарх Віктор Вексельберг, включений шостого квітня в список санкцій США. Загалом до переліку потрапили 24 бізнесмени і чиновники з Росії. Раніше через санкції США російський олігарх Олег Дерипаска був змушений відмовитися від орендованих ним приватних літаків, які належали банкам Credit Suisse і Raiffeisen.

 

Для російської еліти такі кроки можуть означати закриття важливого джерела фінансування і місця для безпечного зберігання їхніх статків, які обчислюються в мільярдах доларів. Швейцарія тривалий час була популярна серед заможних росіян завдяки банківській таємниці, політичній стабільності і розкішним гірськолижним курортам, а тому стала одним із найважливіших місць зберігання капіталів, виведених із Росії. Інформаційна аґенція Reuters навела дані Центробанку РФ, згідно з якими лише 2017 року з Росії до Швейцарії було переказано 6,2 мільярда доларів. А це втричі більше, ніж до США.

 

Тим часом Міністерство економічного розвитку Росії заявило про посилення відтоку капіталу з країни. За словами глави відомства Максима Орєшкіна, «в найближчі 12 місяців відтік капіталу посилиться, валюта слабшатиме». За чинними прогнозами міністерства, відтік капіталу з Росії 2018 року становитиме 23,1 млрд доларів, проте показник буде переглянуто в гіршу сторону. Експерти пов’язують це зі набуттям чинності американських санкцій проти Росії.

23.08.2018