Зайдік констатував "найспокійніше літо" на Донбасі від початку конфлікту.

 

Спеціальний представник ОБСЄ у тристоронній контактній групі Мартін Зайдік заявив, що це літо на Донбасі стало найспокійнішим за весь час від початку конфлікту в 2014 році.

 

Про це Зайдік заявив у коментарі журналістам у Мінську в середу, інформує аґенція "Інтерфакс-Україна".

 

"Хотілося б зазначити, що цього року ми спостерігаємо найспокійніше літо від початку конфлікту", – сказав представник ОБСЄ.

 

З його слів, починаючи з серпня, у зоні конфлікту не було зафіксовано загибелі серед цивільного населення, хоча є троє поранених.

 

Як зазначив Зайдік, питання дотримання режиму припинення вогню і загальна ситуація безпеки в зоні конфлікту була в центрі уваги на сьогоднішньому засіданні ТКГ і підгрупи з безпеки.

 

Зайдік поінформував, що робоча підгрупа з гуманітарних питань продовжила обговорення теми утримуваних осіб, підгрупа з політичних питань – імплементації "формули Штайнмаєра", а економічна підгрупа – водопостачання та роботи мобільного зв'язку.

 

Він підтвердив, що сторони конфлікту на Донбасі домовилися про чергове – "шкільне" – перемир'я, яке стало вже 24-м перемир'ям на Донбасі, яке уклали сторони від початку конфлікту.

 

"Контактна група за участю представників окремих районів Донецької та Луганської областей підтверджує повну прихильність безстроковому припиненню вогню у зв'язку з початком навчального року, починаючи з 00:01 29 серпня", – йдеться у заяві, яку зачитав Зайдік.

 

Він зазначив, що сторони зобов'язалися здійснити всі необхідні кроки для забезпечення сталого режиму припинення вогню. "З метою моніторингу сторони також зобов'язуються забезпечити надійний і безпечний доступ СММ ОБСЄ на всій території України згідно з її мандатом", – додав Зайдік.

 

22.08.2018