Facebook і Twitter видалили сотні фейкових сторінок, створених в Росії та Ірані.

На переконання адміністрацій соцмереж, ці сторінки були створені для виборчих маніпуляцій.

 

 

Соціальна мережа Facebook видалила 650 екаунтів, власники яких намагалися вплинути на політичні процеси у Великій Британії, США, Латинській Америці і на Близькому Сході. Дистанційні облікові записи пов'язані з Іраном і Росією. Про це йдеться в заяві соцмережі.

 

Керівництво Facebook не знайшло прямого зв'язку між сторінками, але стверджує, що їхні власники використовували схожу тактику. «Це дві різні кампанії (російська й іранська), ми не виявили зв'язку або координації дій між ними. Однак вони використовували однакову тактику – створення мережі екаунтів, які вводять в оману щодо того, хто вони і чим займаються», – йдеться в заяві Facebook.

 

Соцмережа визнала появу цих сторінок «неавтентичною». У компанії уточнили, що раніше США виявили зв'язок частини екаунтів з російською військовою розвідкою. Їхня діяльність останнім часом була зосереджена на Сирії та Україні. «Ми забороняємо таку поведінку, тому що хочемо, щоб люди могли довіряти зв'язкам, які вони заводять за допомогою Facebook», – пояснили адміністратори Facebook.

 

Адміністрація Twitter, своєю чергою, заявила, що з соціальної мережі було видалено 284 екаунти, власники яких «займалися скоординованими маніпуляціями». Багато з них – з Ірану.

 

Наприкінці липня Facebook вже повідомляв про видалення сторінок, які намагалися скоординовано вплинути на політичні процеси в США. Тоді їх було 32. Компанія прямо не пов'язувала видалені екаунти безпосередньо з Росією, але відзначала їхню схожість з почерком російського «Агентства інтернет-досліджень» – так званої «фабрики тролів».

 

22.08.2018