У Бразилії заблокували соцмережу Х.

Відповідне рішення ухвалив Верховний суд країни після того, як Маск відмовився змінити керівника бразильського представництва своєї компанії.

 

 

Телекомунікаційний регулятор Бразилії заявив у п’ятницю, 30 серпня, що призупиняє доступ в країні до соціальної мережі X, яка належить мільярдерові Ілону Маску. Таким чином він виконує рішення Верховного суду Бразилії. Про це повідомила інформаційна аґенція Reuters.

 

Напередодні суддя Александр де Мораєс (Alexandre de Moraes) розпорядився негайно призупинити роботу соціальної мережі X по всій країні після того, як її власник Ілон Маск відмовився призначити нового законного представника платформи в країні. Цьому рішенню передувала багатомісячна суперечка між компанією Х та бразильською владою.

 

У середу, 28 серпня, Мораєс надіслав Маску повістку, в якій попереджав, що Х має виконати його розпорядження та призначити нового законного представника у Бразилії протягом 24 годин, інакше роботу соцмережі буде припинено. Цей дедлайн минув увечері в четвер.

 

Суддя призначив щоденні штрафи у розмірі 50 тисяч реалів ($9 тис.) для тих, хто використовує віртуальні приватні мережі (зокрема VPN) чи інші методи доступу до платформи Х. А це приблизно річна зарплатня пересічного бразильця. Постанова діятиме до часу, коли компанія виконає всі судові приписи і виплатить усі штрафи, йдеться у пресрелізі на сайті суду. Також ухвала судді Мораєса стосується компаній Apple і Google, які повинні прибрати додаток X зі своїх апсторів у Бразилії в п'ятиденний термін.

 

Маск написав у зв'язку з цим у соцмережі Х: «Свобода слова є основою демократії, а необраний псевдосуддя у Бразилії руйнує її в політичних цілях».

 

Центральне керівництво соцмережі X відкликало свого представника в Бразилії ще в середині серпня і закрило тамтешній офіс, обґрунтувавши це побоюванням за безпеку своїх працівників. Раніше керівництво X відмовилося заблокувати на вимогу влади Бразилії екаунти низки користувачів, серед яких були, зокрема, законодавці, пов'язані з правою партією експрезидента країни Жаїра Болсонару. На думку судді Мораєса, через облікові записи, які слід видалити, поширювалася неправдива та антизаконна інформація.

31.08.2024