Суд заарештував двох бійців "Правого сектору" в "справі Гандзюк".

 

Херсонський міський суд обрав запобіжний захід двом підозрюваним у замаху на вбивство громадської активістки, в. о. керівника справами виконкому Херсонської міської ради Катерини Гандзюк, яку 31 липня облили сірчаною кислотою. Згідно з версією слідства, співучасниками організації замаху на Гандзюк є громадяни України Володимир Васянович та Сергій Торбін – учасники бойових дій, бійці Українського добровольчого корпусу (рух, що його Дмитро Ярош створив після "Правого сектору"). Обох затримали на херсонському автовокзалі 17 серпня.

 

Про це повідомила газета "День".

 

Слідчий суддя Гонтар розглянув дві справи поспіль і ухвалив однакове рішення – тримання під вартою терміном на 60 діб без права внесення застави. В обох випадках суддя спочатку задовольнив скарги адвокатів щодо незаконного затримання й утримання підозрюваних поліцейськими. Але одразу ж суд розглядав клопотання обвинувачення про взяття Васяновича і Торбіна під варту. Підозрюваних заарештували прямо в залі суду.

 

Васянович Володимир Олександрович, 1995 р. н., уродженець Житомира. Учасник бойових дій на сході України у складі 5-го окремого батальйону Добровольчого українського корпусу. Позивний "Шуруп". Брав участь у боях за Донецький аеропорт, Савур-Могилу, Авдіївку та інші гарячі точки. В ході однієї з операцій підірвався на фугасі і втратив ліву ногу. Васянович нагороджений орденом "За мужність" ІІІ ступеня та орденом "Народний герой України"

 

Торбін Сергій Володимирович, мешканець Херсона. Також учасник бойових дій у складі 5-го окремого батальйону Добровольчого українського корпусу. Позивний "Опер". Також має орден "За мужність" ІІІ ступеня й орден "Народний герой України". Торбін керує громадською організацією "Добровольців учасників АТО «Добровольці Божої Чоти»"

 

Під час обґрунтування клопотання щодо взяття Васяновича і Торбіна під варту прокурор зазначив, що на них як співучасників замаху на Гандюк вказують покази інших учасників справи. В матеріалах фігурують протоколи допиту Віктора Горбунова, якого напередодні суд заарештував на 60 діб (як покупця кислоти), а також громадянина на прізвище Вишневський. Останній вказує на те, що виконавцем замаху є чоловік із позивним "Мураха".

 

22 серпня Херсонський міський суд обиратиме запобіжний захід іще двом затриманим. Найімовірніше, йдеться про Вишневського та, можливо, Грабчука (газета "День" зазначає, що в прізвищі може бути помилка, бо за записом засідання його важко ідентифікувати точно).

 

У такий спосіб, наразі відомо про п’ятьох затриманих, яких підозрюють в організації замаху на Катерину Гандзюк. Це Горбунов, Торбін, Васянович, Вишневський і Грабчук. А ще є Микола Новіков, котрого затримали першим.

 

Згідно з версією слідства, Віктор Горбунов придбав дві пляшки розчину акумуляторної сірчаної кислоти у Каховці – кислота зберігалася на складі ТОВ "Зерма-Україна". Про це засвідчив продавець Слюсар С. В. З його слів, Горбунов придбав кислоту 6 липня.

 

Під час допиту Горбунов заявив, що організувати замах на Гандзюк йому та Вишневському, Васяновичу та Грабчуку запропонував Торбін. Начебто Торбін пояснив, що Гандзюк – корумпований чиновник з проросійськими поглядами, тому слід спричинити їй тілесні ушкодження. Горбунов заявив, що за покупку кислоти отримав від Васяновича 300 доларів США і від подальших дій відмовився. Надалі ж Горбунов ідентифікував на відео Грабчука як чоловіка, який біг від будинку Гандзюк, чиє фото як розшукуваного поширювала поліція.

 

Також слідство отримало свідчення проти Торбіна і Горбунова від Вишневського. Зокрема, Вишневський повідомив на допиті, що Торбін запропонував йому, Васяновичу, а також його другу з позивним "Мураха" вчинити злочин щодо Гандзюк та пообіцяв кожному по 500 доларів США.

 

Зі слів Вишневського, вранці 31 липня він (Вишневський), Васянович і "Мураха" прибули до будинку Гандзюк на машині Торбіна. Дочекалися авто, котре прибуло по Катерину Гандзюк, і розпочали заплановану операцію.

 

Васянович і Торбін не визнали своєї провини і стверджують, що вони не причетні до замаху на вбивство Катерини Гандзюк.

 

Зі слів Торбіна, покази Вишневського є неправдивими, між чоловіками "натягнуті" стосунки ще з часів участі у бойових діях на сході.

 

22.08.2018