Пола Манафорта визнано винним за вісьмома пунктами звинувачення.

На пом'якшення вердикту для Манафорта може вплинути співпраця зі спецпрокурором Робертом Мюллером.

 

 

Члени журі присяжних в суді Олександрії (штат Вірджинія) визнали колишнього голову передвиборчого штабу Дональда Трампа Пола Манафорта винним за вісьмома з 18 пунктів звинувачення. Його визнано винним в п'яти епізодах ухиляння від сплати податків, ще два звинувачення стосуються порушення банківського законодавства та одне – приховування рахунків в іноземних банках. Про це повідомив телеканал CNN. Фактично ці звинувачення стосуються передовсім тих 60 мільйонів доларів, які Манафорту виплатив Віктор Янукович та Партія регіонів за роботу політтехнологом.

 

Вирок у справі 69-річного Манафорта буде винесено пізніше. Загалом максимальний встановлений законом термін ув'язнення за всіма пунктами теоретично може досягати 305 років, однак насправді він, скоріш за все, виявиться значно нижчим, враховуючи федеральні директиви щодо призначення термінів. Експерти в царині американського кримінального права раніше припускали, що в разі визнання винним за всіма пунктами Манафорт може отримати від семи до 12 років в'язниці.

 

Головне питання для багатьох: чи піде президент Трамп на те, щоб помилувати свого колишнього помічника або пом'якшити його вирок. Такий крок може мати для глави Білого дому серйозні політичні наслідки. Без втручання Трампа єдиною надією на пом'якшення вердикту для Манафорта залишається співпраця з командою спецпрокурора Роберта Мюллера.

 

Справа Манафорта стала першою в розслідуванні Роберта Мюллера, яку було передано до суду. Спецпрокурор, котрий розслідує російське втручання в президентські вибори в США 2016 року, висунув звинувачення проти 32 осіб і домігся п’яти визнавальних заяв.

22.08.2018