У Росії судять людину за анекдот.

Це відбувається вперше з часу розвалу Радянського Союзу.

 

 

Невський районний суд в Санкт-Петербурзі 21 серпня розпочав розгляд по суті кримінальної справи щодо громадського активіста і блогера, інваліда 2-ої групи Едуарда Нікітіна. Його звинувачують за статтею 282 КК РФ «Розпалювання ненависті або ворожнечі, а також приниження людської гідності» за пости в соцмережі, зроблені 2015 року.

 

За цією статтею йому може загрожувати до п'яти років позбавлення волі. Про це повідомив інформаційний портал Meduza з покликом на адвоката підсудного Максима Камакіна. Проте, за словами адвоката, прокурори після проведення психіатричної експертизи просять суд не притягати Нікітіна до кримінальної відповідальності, а відправити його на примусове лікування.

 

В основу справи лягли два повідомлення: в першому випадку мешканець Санкт-Петербурга Едуард Нікітін розмістив у соцмережі «ВКонтакте» анекдот про те, що після виборів неможливі позитивні зміни, у другому – карикатуру про «ватників». Сам підсудний у коментарі для «Радіо Свобода» так розповів про інкриміновані йому дії:

 

«Там був анекдот на тему торта і ще якоїсь субстанції (не хочу говорити це слово) – що якщо на цю субстанцію покласти кілька вишеньок, то вона не стане тортом: це на тему результативності виборів. І ще була картинка на тему "ватників". Що таке соціальна група "ватники" ніхто толком не знає, і чи існує вона взагалі – в законі це не обумовлено. Але експерти чомусь вирішили, що це визначення стосується громадян Росії і російської нації, чого, до речі, на зображенні не написано». 

 

Цікаво, що екстремізм у постах Нікітіна вгледіли криміналісти Слідчого комітету Тетяна Мамаєва і Олена Кірюхіна, котрі проводили експертизу. Остання свого часу виправдала російських націоналістів, які побили двох дагестанців, а також запропонувала вважати націоналістичні гасла «іронією».

 

Захист петербуржця збирається клопотати про те, щоби зі справи вилучили експертизи, «тому що вони засновані на домислах». Якщо суд задовольнить клопотання, то у слідства не залишиться інших доказів.

21.08.2018