Чалий: Суд над Манафортом не вплине на стосунки України і США

 

Посол України в США Валерій Чалий запевняє, що справа стосовно колишнього керівника передвиборчого штабу президента США Пола Манафорта не відіб'ється на українсько-американських відносинах.

 

Про це Чалий заявив на прес-конференції в Києві, згідно з повідомленням аґенції "Інтерфакс-Україна".

 

"Як це впливає на наші двосторонні відносини? Я буду з вами відкритим: якщо ми, наші політики, які не пробуватимуть використовувати Вашингтон як майданчик для своїх політичних боїв із використанням цієї тематики, то воно ніяк негативно не вплине", – сказав Чалий.

 

Він також наголосив: якщо політтехнологи захочуть погратися на цій темі, "я попереджаю, що можете потрапити під дуже серйозну атаку, принаймні з боку засобів масової інформації".

 

Чалий зауважив, що "справа Манафорта" – це внутрішня справа США. "Що стосується процесів, які відбуваються у Сполучених Штатах, різних судових процесів, втручання Росії у вибори – це внутрішня політика США. Я як посол туди не втручаюся. Ми моніторимо, відстежуємо ситуацію", – сказав дипломат.

 

Валерій Чалий додав, що частина заяв щодо ролі України у "справі Манафорта" та втручання в американські вибори має російський слід.

 

"Ви пам'ятаєте, минулого року – і, до речі, я чую продовження таких оцінок деякими колишніми політиками, що Україна також втручалася у вибори США. Повірте, це все була брудна історія, яка підтримувалася і підтримується на стику російських активностей і колишніх наших політиків, які досі мають лобі в США, платять за це й атакують іноді безпосередньо посольство та посла", – сказав Чалий.

 

Коментуючи закиди про те, ніби сама американська сторона втручатиметься у вибори, Чалий сказав: "США не підтримуватимуть когось конкретно на виборах. США допомагатимуть нам у протидії втручанню у вибори, а загроза дуже велика... І ми наразі працюємо над кількома напрямами взаємодії", – заявив посол.

 

На його думку, серед тих, хто вже заявив про намір брати участь у виборах, є ті, хто продовжить євроатлантичний курс України. "Найімовірніше, американці якщо не прямо, то просто будуть солідарні з тими, хто збереже євроатлантичний курс", – додав амбасадор.

 

21.08.2018