США можуть вдатися до кібератак у відповідь.

Про це застеріг радник американського президента з національної безпеки Джон Болтон.

 

 

Джон Болтон заявив, що американська адміністрація не відкидає проведення як «захисних, так і наступальних кібероперацій для охорони цілісності виборчого процесу». Свою думку Болтон висловив у інтерв'ю телеканалу ABC News, яке він давав із готелю King David в Єрусалимі в ніч на понеділок, 20 серпня.

 

Радник Дональда Трампа зазначив, що питання про втручання у виборчий процес пов’язане передовсім з росіянами, але не тільки з ними. Мова, за його словами, також іде про Китай, Північну Корею й Іран. «Коли мова заходить про вибори 2018 року, саме ці чотири країни викликають у нас найбільше занепокоєння. Ми вживаємо заходів, щоби не допустити цього», – відповів Болтон.

 

Він визнав, що за два тижні до інтерв'ю провів нараду з керівниками чотирьох розвідувальних відомств, на якому обговорювали можливі заходи. При цьому Болтон уточнив, що «є багато речей, які ми робимо, але про них ми не можемо говорити конкретно». Політик також висловив упевненість, що США використовують «весь спектр можливостей для захисту не тільки виборів, а й цілої низки вразливих систем у Сполучених Штатах».

 

«Ми хочемо миру в кіберпросторі. І щоби зробити це, я думаю, нам потрібно створити структури стримування, щоб наші противники, які проводили кібероперації проти нас або які просто спостерігали за ними, зрозуміли, що вони платитимуть значно вищу ціну, якщо це зроблять, аніж якби вони просто утрималися», – застеріг Болтон.

 

Єрусалим став першою зупинкою Джона Болтона в його закордонному турне. Планується, що цього тижня він зустрінеться в Женеві з міністром закордонних справ Росії.

20.08.2018