Пентагон підозрює Китай в підготовці воєнного удару по американських теренах.

Ці підозри висловлені у звіті аналітиків Міністерства оборони США.

 

 

«Протягом останніх трьох років Народно-визвольна армія Китаю швидко розширила реґіони застосування надводних бомбардувальників, отримавши досвід у критичних морських реґіонах і, ймовірно, тренувавши атаки проти цілей у Сполучених Штатах та їхніх союзників», – говориться «Річному звіті про розвиток військової та безпекової ситуації щодо Китайської Народної Республіки» (Annual Report on Military and Security Developments Involving the People's Republic of China), яку цитує телеканал CNN.

 

«Пекін проводить найповнішу реструктуризацію своїх збройних сил в історії», – наголошено в звіті. У документі, зокрема, зазначено, що армія Китаю нарощує можливості для «влучення в цілі, віддалені від КНР наскільки це можливо». Американські військові аналітики відзначають, що Китай також проводить вишколи на складних морських ділянках, щоб, імовірно, навчитися завдавати ударів по військових базах США в Тихому океані.

 

У звіті також зазначено, що Китай підвищує ядерну спроможність своїх далеких бомбардувальників. «Розгортання та інтеграція ядерних бомбардувальників вперше забезпечить Китаю так звану "ядерну тріаду", тобто системи доставки ядерних боєголовок сушею, морем та повітрям». Зокрема наголошують, що Китай працює над «таємним стратегічним бомбардувальником з далеким довгостроковим потенціалом, здатним забезпечити ядерну доставку». Цей бойовий літак може бути введений в експлуатацію протягом найближчих 10 років.

 

Нагадаємо, що у травні цього року Пекін скерував до спірних островів у Південно-Китайському морі свої стратегічні бомбардувальники, які здатні нести ядерну зброю. У США висловили стурбованість мілітаризацією реґіону.

17.08.2018