Чужі діти

У Тернополі відбулося перше судове засідання у справі «хлопчик проти міста», спричиненій ще давнішим рішенням місцевої влади брати плату за відвідування дітьми дошкільних закладів з тих сімей, які офіційно зареєстровані деінде.

 

Сума не мала – 1 тисяча 215 гривень на місяць. Юристи кажуть, це дискримінація, адже право на безкоштовну освіту гарантоване Конституцією. У  міській раді ж відстрілюються, мовляв, такими є  наслідки децентралізації, і закликають громади навколишніх містечок та сіл укладати з Тернополем міжбюджетні трансферти.

 

Тим часом у Львові про плату з дітей без реєстрації не йдеться – їх туди просто не беруть, а точніше – відсувають у черзі, яка налічує більш як 9 тисяч охочих, доки у дошкільні заклади не потраплять всі ті, хто таку реєстрацію має.

 

До суду подав 5-річний хлопчик

 

Тернополяни організовували акції протесту, приносили у дитсадки довідки, що офіційно працюють в Тернополі і також сплачують податки місту, неодноразово приходили на сесії міської ради відстоювати свої права, однак результатів це не дало. Врешті звернулися до суду. Підготовче засідання у справі про скасування наказу №261 управління освіти і науки Тернопільської міської ради відбулось 15 серпня у Тернопільському окружному суді. 

 

Акція батьківського протесту під міською радою Тернополя

 

Аби мінімізувати судові витрати, позов подала одна родина. Анна Хасан і її 5-річний син Ренат першими зіткнулися із дією цього наказу – хлопчика не впустили в садочок через те, що мама відмовилася платити. Жінка викликала поліцію, журналістів, однак цього дня Ренат у садочок так і не потрапив. Наступного дня під тиском громадських активістів і за присутності медійників дитина залишилася в садочку. Тож позивачем до суду є 5-річний Ренат, а мама представляє його інтереси.

 

«В садочках Тернополя ми створили прекрасні умови і хотіли б, щоб у відповідних умовах та з певною кількістю дітей тут були першочергово діти мешканців Тернополя, батьків, які тут зареєстровані», – відповіла на претензії мами Рената начальниця управління освіти Ольга Похиляк.

 

«Я не приписана до Тернополя, але офіційно працюю тут і, відповідно, сплачую податки до місцевого бюджету, – пояснює Анна Хасан. – Я не маю змоги ані платити такі значні кошти за дитсадок, ані прописати сина на території міста. Була у керівника нашої громади (Іванівська ОТГ, розташована за 50 км від обласного центру), він пояснив, що у бюджеті окремо коштів на мою дитину не закладають. Цей позов – спільна ініціатива десятків матерів, які стикнулися з такою ж проблемою, як і я. Ми підтримуємо одна одну і сподіваємося на перемогу».

 

«Це рішення суперечить Конституції і законодавству України»

 

Підтримати Анну і Рената у залу суду прийшло багато людей – громадські активісти, політики, мами з дітьми.

 

«Я високо оцінюю наші шанси на перемогу у цій справі, – каже юрист, який представляє інтереси Анни і Рената, Ростислав Небельський. – Адже ані міська рада, ані  управління освіти не надало жодного аргументу, який би перешкоджав у задоволенні позовних вимог. Основне порушення, що цей наказ суперечить нормам Конституції і базового законодавства України. Але водночас він здійснює дискримінацію дітей. По-перше – за місцем проживання, по-друге – за місцем роботи батьків, адже працівники комунальних служб звільнені від сплати 1215 грн., навіть якщо вони не зареєстровані в Тернополі. По-третє – дискримінація за майновим статусом, адже власники бізнесу, які не зареєстровані в Тернополі, проте їхній бізнес сплачує податок до міського бюджету, теж не є платниками. Ще один момент – Конституція забороняє поширювати дію актів, які прийняті сьогодні, на день вчорашній. А цей наказ виданий в липні, але у ньому йдеться про те, щоб нараховувати плату за дитсадки з 1 червня».

 

За словами Ростислава Небельського, у цього наказу управління освіти Тернопільської міської ради немає шансів залишитися в силі з юридичної точки зору, однак посадовці можуть вдаватися до різних маневрів. До прикладу, скасувати цей наказ  перед останнім засіданням суду і прийняти такий же за змістом, але з іншими реквізитами. Ми вже зіткнулися з такою ситуацією і знайшли з неї вихід.

 

«Ця справа не складна, – додає Ростислав Небельський. – Все залежить тільки від того, чи вистачить суду мужності протистояти тому тиску, який будуть на нього здійснювати. Адже наказ управління освіти базується на рішенні міської ради. Коли суд скасує наказ, то буде зобов’язаний скасувати рішення міської ради, на якому ґрунтується наказ. В цьому разі буде встановлено факт неконституційного рішення міської ради, яке ще й порушило права малолітніх осіб і здійснило дискримінацію. Це дуже серйозні порушення, які можуть навіть привести до політичної відставки керівників міста».

 

І Міносвіти проти

 

У суді представники міської ради клопотали долучити до позову рішення виконкому Львівської міськради, яке, за їхніми словами, фактично ідентичне тому, що ухвалили у Тернополі.

 

«Суд це клопотання відхилив, пояснивши, що зараз йдеться про рішення Тернопільської міської ради, – розповідає активіст ВО «Автомайдан» Павло Іванечко. – Ми зібрали вже дуже багато документів, звернень. Наразі спілкуємося з Міністерством освіти і науки, яке надіслало нам листа, де йдеться, що плати за перебування дітей в садочках комунальної форми власності немає. Їхнє відвідування безкоштовне. Може тільки бути оплата за харчування або якісь додаткові послуги. У нашому випадку місто хоче брати з батьків гроші за відвідування садочка. Батькам пропонують підписати договір, згідно з яким вони добровільно сплачують ці кошти. Ми як громадські активісти будемо підтримувати батьків. Якщо дітей не пускатимуть в садочки, будемо йти разом з ними, залучати журналістів, пояснювати керівникам дошкільних закладів, щоб вони не йшли на поводу в управління освіти і міської ради і дотримувалися законів України».

 

«Дошкільні заклади переповнені», управління освіти

 

Посадовці пояснюють, щороку Тернопільська міська рада надає освітні послуги мешканцям з інших населених пунктів на понад ‪65 млн грн, серед яких ‪15 млн витрачають на дитячі садочки.

 

«У порівнянні з іншими обласними центрами, де практично не брали у міські садки дітей без прописки, у нас до цього ставилися лояльно, – каже Ольга Похиляк, керівниця міського управління освіти. – Сьогодні є новий закон про освіту, у якому йдеться про територіальний принцип. Хоч ми за останні роки відкрили два нових садки, а також багато нових груп, все ж наші дошкільні заклади переповнені. Тому ми приймаємо дітей за територіальним принципом, тобто тих, які мають прописку і є мешканцями Тернополя. Також ми приймаємо дітей із тих громад, які підписали з нами угоди про міжбюджетні трансферти. Інші діти, які не є мешканцями цих громад, не зареєстровані в Тернополі і не належать до пільгових категорій, можуть також відвідувати дитсадки, якщо є місце, але для цього батьки повинні підписати договір і сплачувати щомісяця кошти».

 

В управлінні освіти кажуть, що 70% батьків, які не мали прописки, вже владнали проблему. Або прописалися, або влаштувалися на роботу в комунальне підприємство, або підписали договір. До слова, за даними відомства, у черзі в дитсадки перебуває 800 осіб, з них 500 – тернополяни. Однак всі діти, яким виповнилося три роки, мають можливість відвідувати садочок. А ось у ясельні групи можуть потрапити не всі.

 

Є громади, які вже врегулювали проблеми своїх мешканців з відвідуванням садочків.

«Міжбюджетні трансферти з Тернопільською міською радою уже уклали Залозецька та Байковецька громади, а також Тернопільська районна рада, відповідно, діти з цих громад безкоштовно навчаються у дошкільних закладах Тернополя, оскільки вартість навчання компенсовують їхні сільські та районні ради, – повідомив міський голова Тернополя Сергій Надал. – А з 8 серпня безкоштовно відвідувати тернопільські дитячі садочки зможуть і дошкільнята з Великих Гаїв, тому що, згідно з Бюджетним кодексом України, оплату за них у формі міжбюджетного трансферту здійснюватиме Великогаївська сільська рада».

 

Щодо судового позову Анни Хасан в управлінні освіти кажуть, що батьки мають право відстоювати свої права.

«Ми діємо згідно з законодавством і нічого не порушуємо, – зазначає Ольга Похиляк. – Чекаємо рішення суду».

 

Наразі у розгляді справи оголосили перерву до 18 вересня, аби сторони могли зібрати певні документи та долучити їх до справи. Адвокат Ростислав Небельський каже, що така тривала перерва між судовими засіданнями є в межах строків, які передбачені законом. Однак зважаючи на те, що початок навчального року 1 вересня, вже сьогодні подав клопотання про зупинення дії наказу в садочках міста до рішення суду.  Суд погодився розглянути клопотання без засідання до 20-го серпня включно. Тож є надія, що діти зможуть до 18 вересня безперешкодно відвідувати дитячий садок.

 

17.08.2018