Половина випускників не змогла скоротити дріб на ЗНО з математики.

 

Директор Українського центру оцінювання якості освіти Вадим Карандій виступив за посилення вивчення математики в середній школі через погане виконання простих завдань у тесті зовнішнього незалежного оцінювання з математики.

 

Про це Карандій заявив на прес-конференції в Києві, інформує аґенція "Інтерфакс-Україна".

 

"Напевно, найбільше проблем у нас із математикою. Якщо з інших предметів ситуація більш-менш нормальна, то з математики, на жаль, у нас динаміка результатів невтішна", – констатував він. 

 

Зі слів Карандія, перше завдання тесту основної сесії з математики відповідало матеріалу, який школярі вивчають у 7-8-х класах. Із цим завданням не впоралася майже половина серед усіх учасників, котрі складали тест.

 

"Це дії з дробами, де потрібно було, фактично, скоротити на 2 чисельник і знаменник і отримати результат. Завдання не складне. Але, на жаль, лише 52% наших випускників в 11-му класі змогли впоратися з завданням, з яким мали працювати у 8-му класі", – пояснив він.

 

"Це симптоматично. Це погано... Є над чим замислитися. Треба порушувати питання щодо контролю глибшого й детальнішого, а також посилення вивчення математики в основній школі", – додав Карандій.

 

Крім того, Карандій навів як приклад іще низку завдань тестів із математики, історії України, фізики, хімії та географії, що не були складними, але з якими не впоралася значна частина випускників.

 

Говорячи про проходження мінімального бар'єра складання тестів, зокрема з української мови та літератури, який був обов'язковим для всіх випускників, Карандій зазначив, що загальну картину погіршили результати випускників професійно-технічних навчальних закладів.

 

Згідно з інформацією УЦОЯО, у 2017 році мінімально необхідний бал набрали 92% випускників, натомість у 2018 році їх було 86%.

 

"Зниження, яке сьогодні фіксуємо, пов'язане з тим, що кількість учасників зовнішнього незалежного оцінювання з української мови та літератури було збільшено за рахунок випускників коледжів і випускників професійно-технічних навчальних закладів. Їхні результати значно гірші, й вони зумовили загальне зниження цих результатів", – пояснив Карандій.

 

З його слів, учні професійно-технічних навчальних закладів мають погану підготовку з української мови. Відтак 54% із них склали тестування на початковому рівні. Згідно з даними УЦОЯО, у 42% – середній, 3% мають достатній рівень підготовки та 0,2% – високий.

 

Натомість серед випускників шкіл 10% мають початковий рівень знань української мови, 54% – середній, 30% – достатній, 5% – високий.

 

Крім того, В.Карандій зазначив, що "шок" тих, хто складав ЗНО з англійської мови, спричинений наявністю в тесті аудіювання, пов'язаний із тим, що нині формат аудіювання з англійської мови не поширений у шкільному навчальному процесі.

 

"Ця частина тесту була цілком правильна... Проблеми, які впливали б на результат, не були виявлені. Всі результати визнано чинними. Вони корелюють з основним результатом, з основними досягненнями учасників за іншими складовими відповідних мовних тестів", – сказав він.

 

16.08.2018