У Маріуполі констатовано найбільше забруднення атмосфери.

 

Місто Маріуполь за індексом забруднення атмосфери (ІЗА), який означає ступінь забруднення атмосферного повітря за п'ятьма пріоритетними забруднювальними домішками, опинився на першому місці у період січня-червня 2018. Серед 39 досліджуваних міст України на останньому місці розташувалися Горішні Плавні, як найчистіші.

 

Про це повідомляє аґенція "Інтерфакс-Україна" з покликом на відділ інформації про стан забруднення навколишнього середовища Центральної геофізичної обсерваторії (ЦГО) ім. Срезневського.

 

Серед міст країни з високим рівнем забруднення в I півріччі 2018 року перебувають після Маріуполя (у порядку зниження): Одеса, Луцьк, Кам'янське, Дніпро, Київ, Миколаїв, Слов'янськ, Кривий Ріг, Краматорськ, Рубіжне, Лисичанськ і Запоріжжя.

 

"Усі ці міста оцінюють як із високим рівнем забруднення", – констатували в ЦГО.

 

При цім в обсерваторії зазначили, що за підсумками всього 2017 року рівень забруднення атмосфери в Маріуполі та Дніпрі характеризувався як дуже високий, в інших містах – високий.

 

Минулого року в списку з високим рівнем забруднення атмосфери перебували (в порядку зниження): Кам'янське, Одеса, Слов'янськ, Миколаїв, Луцьк, Київ, Кривий Ріг, Краматорськ, Лисичанськ, Запоріжжя, Рівне, Рубіжне та Ужгород.

 

В обсерваторії пояснили, що високий рівень забруднення атмосферного повітря великих міст було обумовлено здебільшого підвищеним вмістом специфічних шкідливих речовин - формальдегіду, фенолу, фтористого водню, аміаку, з основних домішок - завислих речовин, діоксиду азоту, оксиду вуглецю.

 

Оцінка стану забруднення атмосферного повітря в містах України здійснювалася за даними спостережень у 39 містах на 129 стаціонарних постах державної системи моніторингу гідрометеослужби. В атмосфері визначався вміст 22 забруднювальних речовин, зокрема восьми важких металів.

 

Найменш забруднене повітря в січні-червні 2018 року було в таких містах: Горішні Плавні, Ізмаїл, Світловодськ, Чернівці та Харків.

 

В обсерваторії додали, що дані за I півріччя лише обробили та ще не оприлюднили, надалі ж їх розмістять на сайті. Однак тенденції видно з минулих років. У висновках вчених за підсумками спостережень 2017 року йдеться, що минулого року стан забруднення навколишнього природного середовища на території України практично не зменшився та залишився досить високим.

 

Останніми роками несприятлива якість природного середовища, у першу чергу атмосферного повітря та поверхневих вод, як правило, спостерігається в місцях проживання більшої частини населення країни (урбанізована територія та промислові зони).

 

У 2017 році з 39 міст України, де проводилися регулярні спостереження, в двох містах атмосферне повітря за інтегральними показниками характеризувалося дуже високим, а в 13 містах - високим рівнем забруднення. До цього списку увійшли міста, де розташовані потужні підприємства металургії, хімії та нафтохімії, паливно-енергетичного комплексу, а також ті, які мають значний парк пересувних джерел.

 

Концентрації радіоактивних елементів в повітрі на території України були стабільними і на кілька порядків нижче за допустимі норми (крім зони відчуження в районі розташування Чорнобильської АЕС).

 

У 2017 році, як і в попередні роки, якість вод за гідрохімічними показниками не відповідала нормативам. Основними джерелами надходження забруднювальних речовин є стічні води різноманітних видів виробництва, підприємства сільського та комунального господарств, поверхневий стік.

 

Дані гідробіологічного моніторингу прісноводних об'єктів підтверджують відсутність суттєвого поліпшення якості води та стану водних екосистем.

 

Води Чорного й Азовського морів і гирлових ділянок річок були найбільш забруднені нафтопродуктами і фенолами, в деяких районах морів – сполуками азоту амонійного та азоту нітритного.

 

У ґрунтах на території міст у результаті багаторічних викидів забруднювальних речовин в атмосферне повітря від різноманітних підприємств сформувалися зони підвищеного вмісту важких металів. 

 

16.08.2018