Норвезький міністр втратив посаду через закордонні вакації.

Він відпочивав у азійських країнах разом з молодшою на 30 років іранською коханкою.

 

 

Норвезький міністр рибного господарства подав до демісії в зв'язку з різкою критикою за порушення службової етики. Пер Сандберґ (Per Sandberg) приховав від уряду свої недавні приватні поїздки до Ірану й Китаю. 58-річний Сандберґ, котрий є також заступником голови правої урядової Партії поступу, визнав, що виїжджав до Ірану в липні і до Китаю в травні цього року, не повідомивши про це уряд. А норвезьке законодавство вимагає такого повідомлення від членів кабінету міністрів.

 

Причому міністр здійснив азійські поїздки, маючи у кишені службовий смартфон. Норвезьким високопоставленим чиновникам заборонено користуватися службовими смартфонами в країнах, з якими Осло не має угод про співпрацю в царині безпеки. Тому Пер Сандберґ після повернення на батьківщину був змушений здати телефон співробітникам служби внутрішньої безпеки для перевірки на випадок зламу. Про це повідомило норвезьке видання Dagbladet.

 

У Норвегії, яка є країною-членом НАТО, Іран поруч з Китаєм і Росію вважають державами, чиї спецслужби активно намагаються заволодіти секретною інформацією в царині збройних сил і економіки Норвегії.

 

Після відвідин Ірану і Китаю Сандберґ зазнав критики ще й за те, що в поїздках його супроводжувала 28-річна подруга, уродженка Ірану, котра отримала в Норвегії право на проживання. Він відмовився надати пояснення про причини, які спонукали його порушити правила відвідування Ірану і Китаю, і вирішив подати заяву про демісію.

14.08.2018