У Львові скульптури Пінзеля переводять до віртуальної реальності.

 

У Львівській національній галереї мистецтв ім. Бориса Возницького розпочали унікальний проект зі створення 3D-моделей скульптур геніального Йоана Георга Пінзеля. Ці моделі можна буде експонувати навіть без оригіналу, друкувати на 3D-принтері або й переносити у комп’ютерні ігри, передає Дивись.інфо.

 

За словами Василя Мицька, прес-секретаря Львівської національної галереї мистецтв ім. Бориса Возницького, у галереї з відомих робіт Пінзеля є десь 80-90%. Усіх їх хочуть відсканувати за допомогою 3D-сканера.

 

«Зараз Пінзель став вельми затребуваний, і що далі, то більше цього буде. Тому це відкриває перед нами великі можливості для різного експонування. Коли ми почали цей проект, то до кінця не усвідомлювали, наскільки різні можливості він нам відкриває. Це експонування як голограми у музеї, без скульптур, онлайн-виставки, збереження 3D-копії для викладання у мистецьких закладах, реставраційних майстернях тощо», — каже Василь Мицько.

 

Такий проект став можливим завдяки співпраці  громадського сектора, бізнесу, галереї та міської влади. Наразі проект реалізовують за грантові кошти, отримані від Львівської міськради. Це 92 тисячі гривень. Ці гроші пішли на сканування трьох робіт скульптора.

 

Голова мистецької ради ГО «Діалог» Григорій Семенчук згадує, що ідея проекту зародилася півроку тому. І поки що коштів дійсно вистачило на три роботи, хоча якби його вартість оцінювали у комерційному полі, сума була би значно більшою.

 

Марія Кисенко, асистентка кафедри дизайну та архітектури НУ «Львівська політехніка», каже, що саме сканування залежить від складності об’єкта. Ті три скульптури, над якими працювали фахівці, дуже складні, бо мають позолоту, багато складок, вони динамічні. Відтак, саме лиш фотографування зайняло 7 годин, сканування — 4 години. Ще три дні пішло на постобробку і стільки ж на будування 3D-моделей. При роботі зі скульптурою Богоматері команда зробила 1800 фото, для скульптури Іоанна — 2000, а для Авраама (лише його частини) вже зараз зробили близько 2000 фото.



Скульптура Авраама, робота над якою зараз триває. Фото: Микита Печеник/Дивись.інфо.

 

«Основна мета – створення онлайн-експозиції, друге — інформація для дослідників і реставраторів, також потім можливе друкування на 3D-принтері, створення голограм, як це роблять у світі, дослідницько-викладацька робота та інше», — додає Григорій Семенчук.

 

У планах авторів проекту відсканувати не тільки всю спадщину Пінзеля в Україні, а й ту, що є у Польщі та Австрії.

 

13.08.2018