СБУ затримала організатора підпалу Товариства угорців в Ужгороді.

 

Служба безпеки України затримала на Дніпровщині підозрюваного в організації лютневого підпалу "Товариства угорської культури Закарпаття".

 

Про це повідомила прес-служба прокуратури Закарпаття.

 

 

Операція затримання відбулася 8 серпня – а вже 9 серпня суд узяв його під варту без можливості внесення застави.

 

Вибух в угорському товаристві на Православній набережній пролунав 27 лютого: приблизно о 03:00 здетонував саморобний пристрій, який попередньо встановив один зі злочинців. Унаслідок вибуху пошкоджено вікна та фасад будівлі. Все майно в офісі знищено.

 

4 березня Національна поліція повідомила: правоохоронці затримали трьох винуватців вибуху біля будівлі Товариства угорської культури в Ужгороді 27 лютого. Як розповів голова Нацполіції Сергій Князєв, одного зі зловмисників затримали у Черкасах, ще двох – у Кропивницькому.

 

Тоді ж правоохоронці повідомили про те, що вони встановили можливого керівника нападів (попередній відбувся 4 лютого, у цьому нападі виконавцями були польські радикали).

 

Як повідомив тоді голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль, організатор – мешканець Придністров’я, який одразу після злочину втік із України. "Згідно з нашою інформацією, він співробітник МҐБ (міністерства ґосбєзопасності) Придністров’я", – зазначав Москаль.

 

У свіжому прес-релізі прокуратура зазначає, що в травні слідчий відділ СБУ завершив досудове розслідування та скерував до суду обвинувальний акт щодо двох нападників на "Товариство угорської культури Закарпаття" (отже, один із затриманих обвинувачення уник). Дії підозрюваних кваліфікували як підготовку до диверсії (ст.14, ст.113 КК України), теракт (ч.2 ст.258 КК України), придбання, перевезення вибухових речовин без передбаченого законом дозволу (ч.1 ст.263 КК України) та умисне пошкодження майна, вчинене групою осіб (ч.2 ст.194 КК України).

 

10.08.2018