Україна подає новий позов проти Росії у ЄСПЛ.

У Міністерстві юстиції України повідомили подробиці плану подання нового судового позову проти Росії. Про це розповів заступник міністра юстиції України з питань євроінтеграції Сергій Петухов, передає Радіо Свобода.

 

За його словами, новий міждержавний позов проти Росії до Європейського суду з прав людини в перспективі має дати можливість звільнення українських політв’язнів через рішення цього суду.

 

«Наступного тижня ми подаємо міждержавний позов проти Російської Федерації стосовно всіх наших політв’язнів, тому що це є така певна категорія людей, яких Росія спеціально переслідує за їхню підтримку територіальної цілісності України, за їхню проукраїнську позицію, викрадаючи їх у Криму чи на території Російської Федерації. Подавши цей позов до Європейського суду з прав людини, ми привернемо увагу до цілої категорії осіб. Тому що зазвичай знають прізвища Сенцова, Кольченка, Сущенка, можливо, ще кількох, але таких людей кілька десятків. І увага Страсбурзького суду забезпечить, як мінімум, те, що у них будуть людські умови утримання», – сказав Сергій Петухов.

 

За його словами, Росія побоюється міжнародного осуду, і коли є увага міжнародних організацій до конкретних українців, що перебувають у в’язниці, для них поліпшують умови утримання, дозволяють відвідування.

 

«А також це в перспективі можливість звільнити їх через рішення Страсбурзького суду… Це той шлях, який ми обрали для того, щоби привернути увагу до цієї категорії людей і таким чином, через рішення суду, тиснути на Росію з вимогою звільнити їх через безпідставність їхнього переслідування», – сказав урядовець.

07.08.2018