Адвокат зі справи MH17: Росія планувала збити літак із росіянами.

 

Адвокат, який представляє інтереси сімей загиблих у трагедії літака рейсу MH17, Джеррі Скіннер та американський жуналіст, автор низки розслідувань про спецслужби Росії, консультант слідства у справі MH17 Девід Саттер притримуються версії, що в липні 2014 року Росія планувала збити в небі над Донбасом пасажирський літак "Аерофлоту", котрий здійснював рейс із Москви до Ларнаки, аби використати це як привід для вторгнення на територію України, але помилково влучила у "Боїнг" "Малайзійських авіаліній".

 

Про це Скіннер і Саттер заявили в інтерв'ю телеканалу Еспресо.TV.

 

 

"Дуже загадкове і важливе питання: вони насправді хотіли знищити малайзійський літак чи вони хотіли знищити інший літак, який поблизу був – російський літак з людьми, які летіли з Москви до Ларнаки. Можливо, вони вважали, що, знищуючи російський літак, можуть виправдати захоплення половини України. І як це не сумно і жахливо, ми не можемо усунути цю версію, тому що вона дуже логічна. Але ми поки не маємо достатньо доказів для цього. Я готовий сказати, що особисто переконаний, що вони навмисне знищили пасажирський літак. Я схильний думати, що вони не хотіли знищити малайзійський літак, а хотіли знищити російський літак. Але я поки не маю достатньо доказів. Це просто можливо – і потребує ще розслідування й вивчення. І, я думаю, світова спільнота повинна цим займатися", – заявив Саттер, котрий є автором гучної книги про вибухи в будинках Росії, котрі передували приходові Владіміра Путіна до влади.

 

Девід Саттер цілковито впевнений у тому, що росіяни цілили саме в цивільний літак. "Абсолютно неможливо сплутати пасажирський літак із вантажним літаком, який використовують українські війська. А "Боїнг-777" – це величезний літак, який має два джерела тепла, вони дуже потужні, можуть бути захоплені апаратурою, яка є частиною установки "Бука". Добре навчена людина може визначити за звуком – а обов'язково бути добре навченим, якщо керувати такою установкою, як "Бук", – вона може визначити за звуком", – наголосив Девід Саттер.

 

Американський дослідник нагадав, що команда "Бука", перш ніж здійснити постріл, близько п'яти годин перебувала на терені – чекала команди. "Що це означає? Що вони чекали об'єкт. Коли їм повідомили, що об'єкт наближається, вони пішли туди і зробили постріл. Я не бачу тут можливості, що це було зроблено помилково", – наполягає Саттер.

 

Адвокат Джеррі Скіннер, зі свого боку, сказав, що "є можливість, що це було спеціально зроблено... можливо, вони не хотіли збити саме цей пасажирський літак, але збили інший".

 

"Є певна межа відповідальності; я вірю, що було прийнято рішення на вищому рівні – вони почали військові дії в Україні, гібридну війну, і їм потрібно залучити військових. А як військових залучити? Треба змінити сприйняття міжнародної спільноти і висвітлити Україну як злочинця – зробити так, щоб здавалося, що вони захищають свою територію, щоб було видно, що Україна порушує права людини. Тож вони здійснили вбивство не лише людей у літаку, а й у Слов'янську обстріли, зайняття будівель – це все треба рахувати, тому що цей рейс МН17 був частиною цього", – заявив адвокат.

 

Скіннер покладається на те, що правосуддя зможе покарати осіб, котрі стояли за організацією масового вбивства. "Я не вірю, що члени екіпажу "Буку" 53-ї бригади перетнули кордон України самі. Їм був наказ. Я думаю, що їм наказав їхній командувач армії або ще вище. Цих людей треба встановити", – заявив Джеррі Скіннер.

 

У серпні 2014 року голова Служби безпеки України Валентин Наливайченко заявив на брифінґу: СБУ підозрює, що терористи замість малазійського літака мали збити російський.

 

Зі слів Валентина Наливайченка, приблизно в той сам час над сходом України пролітав борт "Аерофлоту" курсом Москва–Ларнака. О 16:09 маршрути літаків перетнулися – а вже за 11 хвилин було збито "Боїнґ". Переговори між терористами, перехоплені спецслужбами, свідчать про те, що обстріл готувалися здійснити з н.п. Первомайське, однак на Донеччині є декілька сіл з аналогічною назвою; одне з сіл лежить на маршруті M17, інше – поблизу курсу, яким ішов російський борт. Наливайченко вважає, що збиття літака "Аерофлоту" могло стати приводом для оголошення війни Україні.

 

06.08.2018