На президента Венесуели скоєно замах.

Венесуельський лідер відбувся легким переляком.

 

 

Президент Венесуели Ніколас Мадуро залишився неушкодженим після вибухів кількох дронів під час військового параду в столиці країни Каракасі з нагоди 81-ї річниці національної армії. Про це в суботу, 4 серпня, повідомив офіційний представник уряду Хорхе Родріґес (Jorge Rodriguez). «Це був замах особисто на президента Мадуро. Два дрони з вибухівкою здетонували недалеко від місця, де стояв президент», – заявив Родріґес, чиї слова цитує місцеве видання El Nacional .

 

Вибухи прогриміли під час промови, яку Мадуро проголошував перед військовослужбовцями. За словами Родрігеса, під час замаху використовували начинені вибухівкою дрони. Проте вибухи не завдали шкоди ні президентові, ні іншим високопоставленим політикам. На фотографіях в соціальних мережах видно, як охорона Мадуро закривала його куленепробивним щитами після перших вибухів. Поранення отримали семеро солдатів Національної гвардії.

 

Через кілька годин після вибухів Мадуро виступив з заявою, в якій наголосив, що за замахом стоять праві сили Колумбії на чолі з президентом цієї країни Хуаном Мануелем Сантосом. Проте Богота зразу ж заперечила свою причетність до замаху. У Каракасі тим часом майже відразу пройшли затримання осіб, звинувачених у причетності до замаху.

 

Відповідальність за замах взяло на себе маловідоме угруповання «Національний рух солдатів в футболках»  – повідомила інформаційна аґенція Reuters. У кількох публікаціях в соцмережах учасники угруповання заявили, що «змогли продемонструвати вразливість правлячої верхівки, хоча дрони і були збиті снайперами». На запитання журналістів учасники угруповання відповідати не стали.

 

Нагадаємо, що в травні цього року Мадуро склав присягу на новий президентський термін після суперечливого переобрання на посаді глави держави. Напередодні виборів багато представників опозиції були відсторонені від участі в них або ув'язнені. Деяким з них довелося виїхати за кордон. Головний опозиційний альянс Венесуели MUD бойкотував голосування, активність виборців була нижчою за 50 відсотків. Ціла низка держав Латинської Америки не визнали результатів голосування і обіцяли в знак протесту відкликати своїх амбасадорів з Венесуели. США посилили санкції проти уряду в Каракасі.

05.08.2018