Дрогобич став лідером із впровадження відкритих даних серед українських міст.

 

Дрогобич на Львівщині став лідером із впровадження відкритих даних, очоливши рейтинг прозорості від Transparency International Ukraine, передає ЕП.

 

Передусім вийти в лідери Дрогобичу допомогло створення порталу, де оприлюднили понад 200 наборів даних. На їхній основі розробили кілька десятків електронних сервісів, об’єднаних в екосистему «Дрогобич – Smart City».

 

За словами начальника відділу інформаційних технологій та аналізу Дрогобицької міськради Станіслава Гайдера, основна мета запровадження таких сервісів – зробити роботу чиновників продуктивнішою та прозорішою.

 

Недавно у місті також імплементували проект «ProZorro.Продажі», де через електронні аукціони можна взяти в оренду комунальне майно. З липня 2018 року через е-аукціон відбувається і приватизація.

 

«Через “ProZorro.Продажі” Дрогобич почав продавати місця на ярмарку. Початкова ціна – 300 грн за місце. Так само плануємо зробити для МАФів», – розповів координатор проекту «Київський діалог» у Львові Станіслав Безушко.

 

Раніше цим займалася спеціальна комісія, засідання якої тривали до трьох годин. Тепер це робить один службовець за 30 хвилин аукціону.

 

У 2017 році в Дрогобичі запровадили щоденний електронний онлайн-моніторинг витрат енергоносіїв у комунальних закладах, що замінив постійні рейди комісій на локальні перевірки енергетичних менеджерів.

 

Восени 2017 року міський ЦНАП почав надавати послугу виготовлення біометричних паспортів.

 

Місто відкрило дані про землю, комунальну власність, містобудівну документацію, роботу закладів освіти та охорони здоров'я, опублікувало перелік підприємств. Завдяки таким крокам інвестиційна привабливість міста зросла.

 

«Бізнес тонко відчуває поступ та прозорість роботи міськради. У Дрогобич повертаються інвестори, яким відмовили за попередні періоди. Я нарахував десять закладів харчування, які відкрилися у Дрогобичі за останні два роки. Це ще один показник покращення міської екосистеми», – каже Станіслав Гайдер.

 

Завдяки системі Smart City місто з 2016 року щорічно залучає ззовні близько 30 млн грн на інфраструктуру, житло, комунальні установи.

 

Після запровадження сервісу «Відкрита реклама» прибуток від оренди рекламних площ збільшився удвічі: за 2016 рік місто заробило 176 тис грн, а за 2017 рік, після запуску порталу, – 350 тис. грн.

 

Зараз проектом «Дрогобич – Smart City» користуються 10-15% мешканців міста. До 2020 року місцеві розробники хочуть залучити 50% містян.

 

«Дрогобич виграв міні-грант на школу Smart Citizen. Там навчатимуть учнів 10-11 класів, аби вони могли пояснити своїм батькам, що, наприклад, на прийом до лікаря можна записатися через онлайн-чергу», – додає Станіслав Безушко.

 

У планах – організувати такі школи в Бориславі, Східниці, Стебнику і Трускавці.

03.08.2018