В Грузії розпочалися навчання за участі України.

 

У Грузії розпочалися міжнародні військові навчання країн-членів НАТО і партнерів альянсу – Noble Partner 2018 ("Гідний партнер – 2018"). У вишколі беруть участь військовослужбовці з 13 країн, зокрема й із України.

 

Українські військовики на навчаннях у Грузії

 

Чільна роль у військових навчаннях належатиме армійським підрозділам США (1170 солдатів) та Грузії (1300 солдатів). Штати перекинули на навчання військову техніку, дислоковану в Європі, зокрема, танки Abrams, гелікоптери Apache і Black Hawk, панцеромобілі Stryker і Bradley.

 

У вишколі також беруть участь сили Великобританії, Німеччини, Естонії, Франції, Литви, Польщі, Норвегії, Туреччини, Азербайджану і Вірменії. Загальний контингент – 3 тисячі осіб.

 

Навчання триватимуть до 15 серпня на аеродромі "Вазіані".

 

Вишкіл розпочався 1 серпня з показового виступу із десантуванням гелікоптерів Black Hawk. Військовики Грузії, США та Німеччини продемонстрували захоплення бункера зі знищенням умовного ворога.

 

Метою навчань є підвищення ріваня готовності та сумісності між збройними силами США, Грузії та держав-партнерів, а також поліпшення навичок проведення операцій з забезпечення стабільності, зокрема оборонних та наступальних операцій, і внесення вкладу в безпеку реґіону Чорного моря.

 

"Наша єдність, наша дружба, наші спільні цілі стоять на тому, щоб захищати мир, добробут і здоров'я наших громадян. Ваш вклад у зміцнення наших держав є колосальним. Наша дружба служить ключовій меті – міцності наших країн і суспільств", – сказав під час старту навчань президент Грузії Георгій Маргвелашвілі. Він висловив сподівання, що "ці навички ніколи не доведеться застосовувати у реальному збройному конфлікті". 

 

Прем'єр-міністр Грузії Мамума Бахтадзе натомість зазначив, що "ці міжнародні навчання не спрямовані проти якоїсь країни, а служать лише зміцненню реґіональної безпеки, миру та стабільності, що входить до інтересів усіх народів".

 

02.08.2018