У Львові відкрили перший майданчик прийому будівельного сміття.

 

У середу, 1 серпня, у Львові почав роботу перший майданчик для прийму будівельних відходів, меблів та техніки. Відходи прийматимуть протягом лімітованого періоду, та ще й із обмеженнями на кількість привезеного сміття.

 

Згідно з повідомленням ЛКП "Львівспецкомунтранс", майданчик працюватиме за адресою Жовківська, 18.

 

Одна особа може здати не більше однієї одиниці меблів, техніки і сантехніки щомісяця, а також не більше двох автошин і 20 кілограмів скла. На майданчику також прийматимуть віконні і дверні рами, полімери, папір, метал, гілля дерев, цеглу, плитку, штукатурку – без лімітів.

 

При цім "Львівспецкомунтранс" вимагає від клієнтів надання персональної інформації – паспортних даних і вичерпних контактів.

 

"Відходи приймають лише від фізичних осіб (мешканців м. Львова), які мусять надати такі документи та інформацію: копію паспорта; контактні дані (адреса, номер телефону, електронна скринька та згода на обробку персональних даних); приймають відходи, доставлені особами власноруч або легковими автомобілями (некомерційного призначення). Послуга безкоштовна протягом 3-х місяців", – зазначили у ЛКП.

 

Заступник міського голови Львова з питань ЖКГ Сергій Бабак заявив у коментарі виданню ZAXID.NET, що обмеження на обсяги прийому відходів виправдані.

 

"Ми робимо те, що вже зробили в усій Європі. Не може людина, яка міняє в машині старі покришки, привезти їх 20 штук. Приїхала машина з якогось будівництва з купою сміття – і просять прийняти його безкоштовно. Я так розумію, що вони з власника будинку візьмуть гроші за утилізацію, а на майданчик здадуть безкоштовно. Але майданчик – це не полігон. Ми надаємо послуги мешканцям Львова. Щоб коли у мешканця побився унітаз і він купив новий, у нього була можливість здати старий, а не вночі викинути в сміттєвий бак. Так вся Європа працює", – заявив Бабак.

 

Чиновник також виправдовує потребу в наданні персональних даних.

 

"У Німеччині мешканці самі привозять і стоять в черзі, щоб здати свої меблі чи техніку і заплатити за прийом. Ми ж приймаємо безкоштовно. І я закликаю львів’ян починати Європу з себе – не викидати старих речей в сміттєві баки", – сказав Бабак.

 

Як заявив заступник бурмистра Львова, по завершенні 3-місячного випробувального періоду мерія проаналізує ефективність досвіду і вирішить, чи запроваджувати оплату за прийом відходів. Зі слів Бабака, у мерії планують відкрити такі майданчики у кожному районі міста. Другий має з’явитися на Сихові.

 

01.08.2018