Климпуш-Цинцадзе приголомшена заявами Орбана про "буферну" Україну.

 

Віце-прем'єр-міністр Іванна Климпуш-Цинцадзе заявила, що вона приголомшена заявами прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана про те, що Україна не має шансів вступити до Європейського Союзу та НАТО, й те, що Заходу слід погодитися на "буферну" роль України для внормування стосунків із Росією.

 

Про це Іванна Климпуш-Цинцадзе написала на своїй сторінці у Facebook.

 

"Приголомшена останніми заявами прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана щодо європейських і євроатлантичних прагнень України. А його "прогнози" щодо нової системи світової політики б`ють уже не лише по Україні, а й по НАТО, ЄС і, передовсім, по самій Угорщині", – наголосила віце-прем'єр.

 

Климпуш-Цинцадзе згодна з тим, що Росія розглядає себе як державу, котра чується в небезпеці, "якщо навколо неї немає зон зіткнення".

 

"Тут лиш хочеться зауважити, що за тої нової політики, про яку каже пан Орбан, не виглядає нереалістично, що колись такою зоною Кремль знову обере і його країну, як це вже траплялося в не такому далекому минулому. Але пан прем'єр-міністр про це чомусь забуває. Так само, як він забуває про підтримку Угорщини демократичними країнами в той час, коли вона інтегрувалася до ЄС і НАТО. Тоді, після десятиліть окупації, Угорщина проходила той самий шлях, що й ми зараз. Але хтось вперто не хоче цього бачити, намагаючись звести реформаторські зусилля воюючої за свободу країни "до нуля", – обурилася пані урядовець.

 

Віце-прем'єр наголосила, що така "сліпота" не має засмучувати українців.

 

"Ми знаємо, що робимо реформи не для Брюсселя чи Будапешта, а для себе. Такі заяви, попри сподівання скептиків із заходу і ворогів зі сходу, є для нас лише додатковою мотивацією працювати більше", – заявила Климпуш-Цинцадзе.

 

"Поки дехто, кого просто зараз на сході України захищають наші мужні воїни, не бачить небезпеки від Москви і шукає з нею компромісу, ми і далі робитимемо навіть неможливе, аби не допустити катастрофи у вигляді нового переділу світу", – наголосила віце-прем'єр-міністр.

 

Климпуш-Цинцадзе нагадала, що "лише сам український народ, а не закордонні політики, вирішуватиме свою долю і нестиме повну відповідальність за свій вибір перед історією" – "як, зрештою, і ті, хто обирає інший шлях".

 

Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан у своєму виступі в Університеті Бухареста поставив під сумнів доцільність входження України до Європейського Союзу та НАТО, наголосивши на тому, що Росія не вспокоїться, поки не отримає на своєму східному кордоні – зокрема в Україні – "буферної зони".

 

"Що росіяни коїтимуть у найближчий рік, пані та панове? Для того, аби зрозуміти це, мусимо бути свідомі, що Росія є державою, котра не відчуватиме себе в безпеці, поки не оточиться буферними зонами. Відтак Росія продовжить докладати зусиль для того, щоб сформувати буферні зони довкола своїх кордонів, так само, як вона робила дотепер", – сказав Орбан.

 

Угорський прем’єр вважає, що "Україна – одна із жертв цього".

 

Зважаючи на бажання Росії оточити себе "буферними зонами", Віктор Орбан висновує, що серед членів ЄС та НАТО найзагроженішими почуваються Польща та країни Балтії. "Цілком очевидно, що Угорщина не відчуває такої загрози, Словаччина не відчуває такої загрози, чехи не відчувають такої загрози, ані будь-хто у Західній Європі", – сказав Орбан.

 

Відтак прем’єр-міністр Угорщини запропонував: надати країнам Балтії та Польщі додаткові і міцні гарантії безпеки, натомість решті країн дозволити будувати зносини з Росією на власний розсуд – "нарешті дозволити торгівлю, економічну кооперацію", бо Унія, на його погляд, потребує "багатогранної та адаптивної політики".

 

01.08.2018