УПЦ КП повідомила про невдалий напад на Філарета.

 

Українська православна церква Київського патріархату оголосила, що в травні патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет був під загрозою замаху. Патріархія звинуватила заштатного єпископа в проникненні до резиденції Філарета, а також застосуванні сльозогінного газу проти черниці. Київський патріархат трактує це як замах на вбивство.

 

Про це йдеться в журналі засідання Священного синоду 27 липня, опублікованому на сайті УПЦ КП. 

 

"25 травня 2018 р. заштатний єпископ Севастіан (Возняк) разом зі своїм сином ввечері у не прийомний час в світському одязі увійшов до резиденції патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета та мав намір потрапити до особистих покоїв предстоятеля, який у цей момент вечеряв у трапезній. Почувши, що хтось пройшов коридором, з дверей кухні вийшла економ патріархії монахиня Варвара, на яку вказаний єпископ Севастіан (Возняк) відразу напав, спрямувавши їй в обличчя сльозогінний газ із заздалегідь приготовленого балончика. Після цього батько і син втекли з місця злочину", – йдеться у повідомленні.

 

Церква поінформувала, що при затриманні правоохоронними органами чоловік визнав свою участь у цих подіях, пояснивши свій вчинок намаганням потрапити до патріарха на прийом.

 

УПЦ КП наголошує, що, "враховуючи обставини вчинку [...], зокрема – зумисне завчасне приготування ним до розпилення сльозогінного газу в резиденції патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета і напад на монахиню Варвару, намагання вказаного заштатного єпископа з таким наміром потрапити в особисті покої предстоятеля у неприйомний час, можливі важкі наслідки (аж до спричинення смерті), які з причини віку могли настати внаслідок використання сльозогінного газу безпосередньо проти особи Патріарха" – слід "вважати такі дії замахом на предстоятеля Української православної церкви Київського патріархату".

 

Згідно з довідкою УПЦ КП, Севастіан (у миру – Возняк Михайло Ярославович) ще в 2008 році був звільнений від керування Чернігівською єпархією за власним проханням. Мотивом звільнення були вказані "особисті причини". "Фактично протягом багатьох попередніх місяців він самоусунувся від керівництва єпархією та не звершував у ній богослужінь, постійно проживаючи у м. Києві. Пояснюючи причини свого рішення, він заявив, що має сім’ю і повинен «виховувати дітей»", – переповіли в Київському патріархаті.

 

Церква постановила позбавити Севастіана священичого сану "за свідоме багатолітнє порушення чернечих обітниць, священичої та архієрейської присяги, напад на монахиню Варвару, намір вчинити напад на предстоятеля Української православної церкви Київського патріархату, який не був довершений лише в силу незалежних від нападника обставин і міг спричинити важкі наслідки аж до смерті".

 

УПЦ КП покликалася на 6 Апостольське правило і 3 правило IV Вселенського собору, якими забороняється єпископам і клірикам займатися діяльністю, не сумісною з їхнім саном, 7 правило IV Вселенського собору, яким встановлено: "Поставленим одного разу до кліру та ченцям, визначили ми, не вступати ні на військову службу, ні в мирський чин. Інакше тих, що насміляться на подібне і не повернуться із каяттям до того, що раніше обрали для Бога, піддавати анафемі", 18 правило IV Вселенського собору, яким встановлено: "Змови або організацію збіговиськ, як злочин, повністю заборонено і зовнішніми законами; тим більше необхідно забороняти у Церкві Божій, аби цього не було. Якщо ж дехто із кліру або ченці, що виявляться пов’язаними клятвою один з одним або чинитимуть підступи проти єпископів, чи своїх співпричетників, нехай повністю будуть позбавлені свого ступеня".

 

29.07.2018