Варфоломій: Кінцева ціль – дарувати українській Церкві автокефалію.

 

Вселенський патріарх Варфоломій у своєму посланні до Президента України заявив про те, що Константинополь відчуває відповідальність за вирішення "неканонічних ситуацій" і вважає своєю кінцевою метою надання автокефалії українській Церкві.

 

Про це повідомляє прес-служба Президента, інформуючи про підсумки зустрічі Петра Порошенка з делеґацією Вселенського патріархату, котра приїхала на урочистості, присвячені 1030-й річниці хрещення України.

 

 

У посланні, зачитаному єпископом Едмонтським Української православної церкви в Канаді Іларіоном, відзначено важливість хрещення Святого Володимира від Першопрестольної церкви Константинополя в метрополії Херсонесу та хрещення України-Русі. "Новохрещений народ увійшов під духовне керівництво, нестримну турботу і церковний покров Церкви Константинополя через створення митрополії Київської і всієї Русі, яка стала шістдесятою метрополією Вселенського патріархату", – йдеться у зверненні.

 

У посланні Вселенського патріарха наголошено: "Визнаючи високу відповідальність першопрестольної Константинопольської Церкви, яка ніколи не переставала і не змирялася перед незаконними і неканонічними ситуаціями, які потрясали природне функціонування православної Церкви і в ці відповідальні часи вона взяла на себе ініціативу відновити єдність православних віруючих України з кінцевою ціллю дарувати українській Церкві автокефалію".

 

Петро Порошенко зі свого боку висловив вдячність Патріарху Варфоломію "за постійну турботу Матері-Церкви про віруючих українського народу, який переживає непрості часи агресії проти нашої держави з боку Російської Федерації, у зв’язку з незаконною анексією Криму".

 

"Для більшості українців є дуже важливими слова Його Всесвятості про те, що Україна не є канонічною територією Російської православної церкви. Що передача в XVII столітті контролю Москві відбувалася в неканонічний спосіб. І так само, як і ми, Його Всесвятість вважає нашою Матір’ю-Церквою саме Константинопольський патріархат", – підкреслив Президент.

 

"Це історичний момент для України й української Церкви повернутися в лоно Церкви-Матері", – підсумував Порошенко.

 

 

27.07.2018