РПЦ скаржиться, що Константинополь "ставить перед фактом" у питанні томосу.

 

Російська православна церква невдоволена тим, що патріарші делеґації Вселенського патріарха Варфоломія ставлять православні Церкви "перед фактом" щодо отримання українською православною Церквою томосу про автокефалію.

 

Про це сказав секретар відділу зовнішніх церковних зв'язків РПЦ Ігор Якимчук у коментарі BBC.

 

"Тональність, з якою константинопольська делегація приїжджала до помісних Церков, дивна тим, що предстоятелів Церков ставлять перед фактом. Деяким так і говорилося, що рішення буде прийнято без вас", – гнівається Якимчук.

 

Після того, як до Патріарха Варфоломія надійшли прохання з Києва про отримання томосу, він направив своїх представників в об'їзд по всіх помісних Церквах, щоб проінформувати їх про хід справи.

 

"Автокефалія могла загальмуватися тільки в разі дуже гучних заперечень інших Церков. Константинополь хотів перестрахуватися, щоб крику [протестів] не було. Москва хотіла, щоб крик був", – пояснило джерело ВВС, яке попросило про анонімність, оскільки не може коментувати публічно це питання.

 

Згідно з інформацією з кількох джерел, Вселенський патріарх неофіційно уже пообіцяв томос про автокефалію українським не визнаним наразі Церквам. У Києві стверджують, що це станеться до кінця року, а Москва не вірить, але веде власні переговори й погрожує найбільшим релігійним розколом з часів "Великої схизми".

 

Зокрема, Москва відстоює тезу, що в Україні вже є канонічна Церква, а створення другої спричинить до "легалізації розкольників", найбільшого християнського конфлікту і війни між православними. Відтак протягом останніх місяців священнослужителі, чиновники та бізнесмени з Росії, України і навіть США провели кілька десятків зустрічей і переговорів для того, аби переконати православний світ у своїй правоті.

 

Домовитися з Патріархом Варфоломієм намагалися не лише представники РПЦ, а й російські політики та бізнесмени. У травні з Варфоломієм по телефону поспілкувався Володимир Путін, коли відвідував Туреччину. Під час цієї розмови тема України піднімалася, але не була основною, розповів представник РПЦ Ігор Якимчук. 

 

До цього процесу долучилася й Українська православна церква Московського патріархату. Зокрема, УПЦ МП направила помісним Церквам листи, у яких виклала свою негативну позицію з цього питання. Делегація з чотирьох українських митрополитів їздила до Патріарха Варфоломія. "Константинополь чітко заявив, що не має наміру вирішувати проблеми українського православ'я так, щоб породжувати ще більші проблеми", – стверджує речник УПЦ МП Микола Данилевич. 

 

У цій поїздці брав участь і народний депутат Вадим Новинський. "Три джерела ВВС у церковних та світських колах Києва кажуть, що мільярдер і колишній громадянин Росії Новинський міг пропонувати представникам Константинополя гроші для вирішення "українського питання", – пише BBC.

 

Сам Новинський це спростовує. "Я просив Патріарха Варфоломія прийняти зважене рішення. Якщо буде рішення Константинопольського патріархату [про дарування томосу], радикальні елементи підуть на захоплення святинь, а віруючі люди будуть їх захищати, буде литися кров", – розповів він.

 

Зважаючи на зростання напруги довкола томосу, протягом останніх місяців охорону Патріарха Варфоломія посилили.

 

Додаткову рішучість надати автокефалію дає Варфоломію фактор війни в Україні. Анексія Криму та бойові дії на Донбасі призвели до падіння популярності "московської Церкви" в українському суспільстві.

 

"Бі-Бі-Сі" має інформацію, що причини затримки з томосом – "чисто процедурні": делегація з Константинополя не встигає об'їхати всі помісні Церкви і затвердити звіт за результатами цього туру. 

 

27.07.2018