Порошенко назвав "Кримську декларацію" достойною відповіддю на Гельсінкі.

 

Президент України Петро Порошенко привітав "Кримську декларацію", оприлюднену Державним департаментом США, наголосивши на тому, що вона має остаточно позбавити Кремль "імперських ілюзій" щодо півострова.

 

Про це Порошенко написав на своїй сторінці у Facebook.

 

"Вітаю історичну заяву Вашингтона про невизнання спроби анексії Українського Криму російським агресором. Достойна відповідь гібридним провокаціям Кремля після Гельсінкі", – наголосив президент, висловивши подяку адміністрації Дональда Трампа "за безкомпромісну позицію щодо підтримки територіальної цілісності України в міжнародно-визнаних кордонах".

 

"Приналежність Криму нашій державі не обговорюється – не була, не є і не може бути предметом компромісів. Переконаний, що згадана заява державного секретаря США Майка Помпео нарешті позбавить Кремль імперських ілюзій", – сподівається Петро Порошенко.

 

"Скільки б часу не пройшло, збройна окупація та незаконна анексія частини суверенної держави завершується лише одним – звільненням окупованої території, відновленням територіальної цілісності та компенсацією всіх завданих агресором збитків", – упевнений голова держави.

 

Президент закликав усіх щирих друзів та партнерів України підтримати "Кримську декларацію".

 

"Наша спільна стратегія – рухатися від політики невизнання до політики деокупації. Єдиним фронтом змусимо Росію припинити агресію та поважати міжнародне право", – наголосив він.

 

Міністерство закордонних справ України в офіційному коментарі заявляє, що ця декларація "підтверджує постійність політики США у питанні поваги до суверенітету і територіальної цілісності". 

 

"Ми вітаємо рішучість США у спонуканні РФ поважати міжнародне право та відновити територіальну цілісність України. Ми також глибоко вдячні Сполученим Штатам за практичну допомогу в протидії російській агресії проти України", – йдеться у відозві.

 

"Так само, як і в декларації Велеса 1940 року, Сполучені Штати Америки послідовно підтримують основоположний принцип міжнародного права ex injuria jus non oritur – неправомірні дії не можуть бути основою прав для правопорушника", – прокоментували у МЗС.

 

"Після цієї декларації маємо зміцнити зусилля і тиснути на Росію. Про «Балтійський сценарій», що тривав півстоліття, не маємо думати, цього не можна допустити. Хочу побачити Крим під українським прапором. Дуже!" – додав міністр Павло Клімкін на своїй сторінці у twitter. 

 

26.07.2018