Солдат втратив селезінку після побиття на Яворівському полігоні.

 

Військовослужбовець-контрактник звинувачує старшого сержанта у тому, що через нього втратив селезінку після того, як офіцер ударив його в лівий бік під час заняття у 45-й окремій артилерійській бригаді, що тимчасово дислокується у Яворівському районі і проходить вишкіл на Яворівському полігоні в селі Старичі.

 

Про це повідомляє "Радіо Свобода".

 

 

28-річний військовослужбовець В’ячеслав Явний, родом із Хмельниччини, проходить лікування у львівському військовому госпіталі після травми, яку отримав 17 липня під час занять у Старичах.

 

"Я випадково на заняттях заснув, і зайшов старшина Сергій Ліпянін, підійшов до мене і збоку вдарив. Мені стало погано, мене відправили у санчастину, а там сказали, що нічого не сталось. На другий день начальник штабу забрав мене в Новояворівськ у лікарню. Я добу ходив із розірваною селезінкою, погано себе почував, лікарі сказали, що якби пізніше звернувся, то втратив би життя", – каже солдат.

 

Військовослужбовець півтора року тому підписав контракт зі Збройними силами України і служить у 45-й окремій артилерійській бригаді, яка ще формується. Потерпілий заявляє, що до нього командування ставилося дуже негативно, за порушення під час служби солдат давав хабарі.

 

"Мені треба було до жінки у Київ поїхати – не хотіли відпускати, сказали дати гроші й тоді відпустять. Я кілька разів давав гроші, за весь час десь понад 7 тисяч гривень. А коли повернувся з Києва із запізненням, то мене зустріли начальник штабу майор Роман Глудик і старшина Сергій Ліпянін, вивезли у ліс і заставили копати яму. Це було Івано-Франкове, у лісі, біля дачного масиву. А потім сказали закопати і привезли у військову частину, забрали мої гроші з карточки. Я був один, і мені ніхто б не повірив. А тепер я став інвалідом, і мені та батькам пропонували зам’яти справу, щоб далі воно не пішло", – каже військовослужбовець.

 

Свідками побиття було п'ятеро осіб. 

 

"Це було у вівторок, 17 липня. Було заняття, і старшина зайшов і вдарив В’ячеслава. 5 свідків бачили, що солдатові старшина наніс удар. А вже о 17:30 під час шикування В’ячеславу стало погано, втратив свідомість, його відвели у санчастину. Там записали, що солдатові погано через удар старшини. Але прийшли начальник штабу і старшина, щоб цю справу закрити. Але вже не закриють, бо порушено кримінальне провадження", – каже військовослужбовець-контрактник Микола Закордонець.

 

"Це було заняття у корпусі №2, солдат Явний приліг на парту, схиливши голову на руки, а проводив заняття лейтенант Берездецький. Зайшов старшина, побачив, що солдат лежить, і вдарив його у бік. Солдат вхопився за бік, було чути і видно, що удар сильний. Ми промовчали всі, нас було на заняттях 6 осіб. О 17:30 нас постійно шикують, і тоді солдат Явний сказав, що йому погано, і втратив свідомість. Наша частина формується, начальство нас постійно принижує, стоїть на своєму, має до нас претензії. Так поступати не по-людськи. Солдат Явний став калікою, і це просто ненормально", – говорить Вадим Рудяк.

 

Старший сержант Сергій Ліпянін відмовився від коментаря, зазначивши у телефонній розмові, що не розмовлятиме без адвоката. Він заперечив усі звинувачення потерпілого і решти військовослужбовців 45-ї окремої артбригади.

 

"Я спілкувався зі слідчими органами. Це все брехня і обман, що вони кажуть. Слідство з’ясує. Є різні люди і різні думки. Я не розумію, сам вражений, чого вони добиваються. Мені це не зрозуміло. Коли людина з давнішими синцями йде у санчастину і каже, що це я побив, що тут можна сказати", – сказав Ліпянін.

 

Правоохоронні органи відкрили кримінальне провадження за частиною 4 статті 426 – перевищення військовою службовою особою влади, яка передбачає покарання у вигляді позбавлення волі до 7 років. Слідство у цій справі триває.

 

Військова служба правопорядку у Збройних силах України провела перевірку і матеріали скерувала у правоохоронні органи, інформує Міністерство оборони. За даними військової служби, встановлені факти зловживанням владою та службовим становищем військовими посадовими особами частини, в якій служить постраждалий військовослужбовець. Відтак, у разі доведення причетності будь-яких посадових осіб військової частини до цієї події, винні понесуть відповідне покарання, згідно з чинним законодавством.

 

25.07.2018