Слідчий комітет РФ порушив справу проти прокурорів і суддів з Литви.

Йдеться про переслідування литовськими правоохоронцями винуватців подій січня 1991 року, коли російські спецпризначенці захопили телецентр у Вільнюсі.

 

 

Слідчий комітет Росії порушив кримінальні справи проти співробітників генпрокуратури Литви і кількох литовських суддів за статтею 299 КК  РФ «Притягнення завідомо невинного до кримінальної відповідальності або незаконне порушення кримінальної справи». Про це повідомив інформаційний портал Газета.Ru.

 

31 серпня 2015 року генпрокуратура Литви передала до суду справу про події у Вільнюсі 13 січня 1991 року. Тоді, після оголошення Верховною Радою Литовської РСР незалежності республіки, до Вільнюса були введені частини радянської армії, які зайняли кілька адміністративних будівель і телецентр. На противагу їм на вулиці міста вийшли десятки тисяч прихильників незалежності. Внаслідок протистояння загинуло 14 людей, понад 700 отримали поранення. На підставі клопотань прокуратури Вільнюський міський суд санкціонував заочний арешт росіян, які брали участь у тих подіях.

 

«З 2006 року посадовими особами Генеральної прокуратури і суду Литовської Республіки здійснюється кримінальне переслідування 60 колишніх військовослужбовців збройних сил СРСР, значна частина яких на даний час є громадянами Росії. Дії співробітників литовської прокуратури і суду носять явно незаконний характер, оскільки події у Вільнюсі (13 січня 1991 року – Z) відбувалися в період входження Литви до складу СРСР і військові підрозділи виконували свій службовий обов'язок, діючи відповідно до законодавства СРСР», – йдеться в заяві слідчого комітету Росії, розміщеному на офіційному сайті відомства.

 

Генеральний прокурор Литви Евалдас Пашиліс назвав заяви росіян «спробою вплинути на роботу відомства». «Цю заяву я можу розцінювати тільки як спробу залякуванням кримінальним переслідуванням вплинути на роботу наших прокурорів і суддів нашої держави. Це суперечить принципам правосуддя, якими керуються демократичні правові держави», - процитував Пашиліса інформаційний портал Delfi.
 

«Переслідувати посадових осіб, які порушують справи про злочини проти людяності, воєнні злочини і агресії – це пародія на справедливість. Такий спосіб дії можна охарактеризувати так: злочинець карає жертву заочно за те, що вона чинила опір», – так відреагував на заяву СК РФ голова Конституційного суду Литви Дайнюс Жалімас. За його словами, Литва – друга країна, правоохоронна система якою зіткнулася з такою поведінкою Росії. Нещодавно схожу справу було порушено проти суддів КС України , які засудили анексію Криму.

23.07.2018