Клімкін відкинув ідею референдуму для Донбасу.

 

Міністр закордонних справ Павло Клімкін запевняє, що Росії не вдасться втілити ідею з "референдумом на Донбасі", котрий Владімір Путін нібито запропонував Дональдові Трампові під час їхніх переговорів у Гельсінкі.

 

Про це Клімкін написав на своїй сторінці у Facebook, коментуючи витік із наради Путіна з російськими дипломатами про ідею плебісциту з метою визначення статусу окупованих територій. 

 

"Мені телефонують багато експертів і журналістів, просять прокоментувати російську пропозицію щодо «референдуму на Донбасі». Я цієї пропозиції не бачив, і, як правило, того, що не бачив, – не коментую. Але щодо цієї зухвалості скажу коротко: ніхто, буквально ніхто не вірить у будь-яку можливість вільного і чесного волевиявлення на Донбасі в умовах російської окупації. Щодо політичних та юридичних аспектів всім і так все зрозуміло", – прокоментував Клімкін.

 

Міністр закордонних справ наголосив, що Росію Донбас "зовсім не цікавить", як і "наші, українські, громадяни на Донбасі".

 

"Згадайте російські пасажі про федералізацію України, і ви одразу зрозумієте, що це не про Донбас. Це свого роду «репетиція», яку кремлівський режим штовхатиме, щоб розвалити нашу країну. Їм це не вдасться!" – запевнив голова зовнішньополітичного відомства.

 

Політичний директор Міністерства закордонних справ України Олексій Макеєв заявив, що РФ попросту намагаєтья леґітимізувати окупацію.

 

"Кремль відчайдушно намагається узаконити свій злочин у вигляді агресивної окупації Криму та Донбасу. Ми категорично відкидаємо цю дивну ідею щодо проведення референдуму на окупованих територіях під дулом російського пістолета", – написав Макеєв на своїй сторінці у twitter.

 

У  четвер Bloomberg опублікував статтю про те, буцімто президент Росії Владімір Путін запропонував на переговорах у Гельсінкі президенту США Дональду Трампу провести референдум для залагодження конфлікту на Донбасі. Таку таємницю Путін виголосив для російських дипломатів на закритій нараді 19 липня.

 

"Пропозиція Путіна передбачає проведення голосування під контролем міжнародної спільноти серед мешканців окупованих територій щодо їхнього (територій, – Z) статусу", – йдеться у статті.

 

Президент РФ нібито згодився не розголошувати публічно своєї пропозиції, аби Дональд Трамп обміркував варіант із референдумом.

 

Прес-секретар президента РФ Дмітрій Пєсков відмовився коментувати інформацію, зазначивши лише, що для Донбасу "обговорювали деякі нові ідеї", які ще "потребують опрацювання".

 

20.07.2018