Медійні та правозахисні організації вимагають покарати вбивць Шеремета.

 

Низка журналістських та медійних організацій вимагають від української влади взятися за ефективне розслідування вбивства журналіста "Української правди" Павла Шеремета, котрий загинув 20 липня 2016 року в центрі Києва після вибуху вибухівки, закладеної під його сидінням у автомобілі.

 

"Сьогодні, 20 липня 2018 року, виповнюється два роки від дня вбивства журналіста Павла Шеремета, – йдеться у колективній заяві, поширеній виданням "Детектор медіа". – Звістка про його загибель шокувала багатьох в Україні та поза її межами, і через два роки потрясіння не зменшилося. Ми досі не знаємо, чому вбили Павла. Не знаємо, хто був замовником, у якій країні він живе, хто був виконавцем і що стало причиною цього жахливого теракту".

 

 

Автори зумисне вживають слово "теракт", адже, на їхнє переконання, "вбивство журналіста завжди спрямоване не тільки проти нього самого" – це "ще й акт залякування", "промовистий знак усім нам".

 

Журналісти та правозахисники нагадують, що Президент України Петро Порошенко назвав розслідування вбивства Шеремета "справою честі", натомість два роки потому перебіг слідства – засекречений. "Ані рідні Павла, ні колеги-журналісти, ні суспільство не знають, чи є у слідчих підозрювані та версії. За ці два роки нікого з керівників слідства не відправили у відставку через відсутність результатів", – ідеться у заяві.

 

"В Україні є моторошний приклад розслідування вбивства іншого журналіста – Георгія Гонгадзе. І якщо виконавці врешті-решт зазнали покарання, то замовників досі не названо. Ми не хочемо, щоби ще багато років колеги, близькі, українське суспільство в цілому чекало покарання для вбивць і замовників цього злочину", – наголошують автори.

 

Підписанти заяви вимагають публічного звіту про розслідування від правоохоронних органів – Національної поліції, Служби безпеки України та Генеральної прокуратури України, а також "конкретних дій, а не чергових заяв про необхідність розслідування", інакше "справа честі" стане "величезною ганьбою" для всієї української влади та країни загалом.

 

У п'ятницю вранці на місці загибелі Павла Шеремета на перетині вулиць Івана Франка і Богдана Хмельницького пройшла акція пам'яті. Зібралася приблизно сотня осіб, серед них і колеги Павла, і посол США в Україні Марі Йованович.

 

Небайдужі принесли до місця загибелі журналіста квіти, тримають плакати із написами: "20.07.2016 Київ. Павло Шеремет, 2 роки. Вбивці досі не знайдені", повідомила аґенція "Укрінформ".

 

Колеги Шеремета вбрали футболки з написами: "Хто вбив Павла?".

 

У коментарі журналістам головна редакторка "Української правди" Севгіль Мусаєва зазначила, що "за півтора року слідству точно треба вийти і прозвітувати".

 

20.07.2018