Охоронець Януковича відмовився свідчити про секрети його втечі.

 

Колишній начальник охорони екс-президента Віктора Януковича Костянтин Кобзар відмовився відповідати на запитання, на якій підставі російські гелікоптери підібрали Януковича на території України. Виступаючи як свідок захисту, Кобзар заявив, що втеча Януковича в Росію була зумовлена небажанням спровокувати громадянську війну. 

 

Про це бодіґард заявив під час судового засідання в Оболонському суді Києва, де розглядають справу вчинення Януковичем державної зради, інформує УНІАН.

 

 

Так, коли в останні дні виявилося, що обидві державні дачі в Криму є небезпечними для Януковича, Кобзар звернувся до представника Федеральної служби охорони РФ по допомогу –  “надати хоча б на добу безпечне місце для президента України”. Таке “безпечне” місце було надано. Після цього постало питання, що Януковичу робити далі. Свідок розповів, що поки Янукович з охороною їхали в “невідоме мені безпечне місце”, Янукович намагався зв’язатися “з різними людьми”, в тому числі з представниками тодішньої опозиції.

 

Також Янукович мав розмову з головою державної адміністрації Севастополя Володимиром Яцубою – а згодом на зустріч з Януковичем прибули тодішні генеральний прокурор Віктор Пшонка, міністр внутрішніх справ Віталій Захарченко та голова Адміністрації президента Андрій Клюєв. Янукович повідомив, що ситуація в Україні має ознаки громадянської війни: правобережна Україна підтримує Майдан, очолюваний лідерами тодішньої опозиції, а "державний переворот" міг поширитися на південний схід держави.

 

Людинолюб Янукович на цій нараді нібито заявив про два варіанти: або залишитися в Україні і закликати своїх прихильників очолити боротьбу за відновлення конституційного ладу, що могло спровокувати громадянську війну; другим варіантом було тимчасово залишити країну, щоби політичним шляхом врегулювати ситуацію. За словами Кобзаря, всі, хто був на нараді, обрали другий варіант.

 

Після цього Янукович, згідно зі заявами свідка захисту, і поїхав до Ростова. Там він оформив звернення до Владіміра Путіна про консультації щодо поліцейської місії. Водночас Кобзар присягається, що звернення до Путіна про введення військ він не бачив.

 

Кобзар стверджує, що небезпека життю Януковича була реальною: "озброєні бойовики" переслідували Януковича як у Харкові, так і в Донецьку. Також, зазначив екс-начальник охорони, тодішній в.о. президента Олександр Турчинов наказав заблокувати пересування Януковича літаками або гелікоптерами. Кобзар додав, що після Донецька Янукович прийняв рішення їхати в Крим автомобілями.

 

Однак, зазначив він, охорона президента отримала інформацію про те, що понад 100 людей, озброєних автоматами, вже чекали кортеж Януковича дорогою в Крим. Кобзар доповів про це Януковичу, щоб зберегти життя президента, не вступаючи в бій з бойовиками. Саме тоді утікач нібито вирішив просити Росію про поміч.

 

"Ми були добре підготовлені і озброєні, але чисельність бойовиків була більшою, і ми б протримались недовго. Зберегти життя Януковичу було малоймовірно. Тому я прийняв рішення звернутися до свого колеги із Росії. Але з ним не було зв’язку. Тоді я подзвонив людині з Федеральної служби охорони РФ і повідомив, що нас заблоковано і що за деякий час ми вступимо в бій, але після цього нікого не лишиться. Я звернувся до нього по допомогу для переїзду в Крим", – розповів екс-начальник охорони Януковича.

 

Зі слів Кобзаря, він визначив із представником ФСО РФ точку поблизу дороги на Крим, в якій кортеж Януковича з охоронцями очікували гелікоптери. Янукович із соратниками вирушили гвинтокрилами у Крим і ще пересідали у літак. Далі, зазначив Кобзар, знову було прохання про допомогу до росіян. Спочатку вони мали намір перевезти групу автомобілями на 9-ту державну дачу в Криму, однак відмовилися від цих планів, бо їх випередили Арсен Аваков і Валентин Наливайченко.  

 

Костянтин Кобзар не відповів на запитання прокурора Руслана Кравченка, як саме Янукович залишав територію України. При цім він послався на ст. 63 Конституції України.

 

Також залишилось без відповіді питання, коли і як саме Янукович залишив Крим і поїхав до Росії. Кобзар заявив, що не має права відповідати на це питання.

 

Окрім того, Кобзар на запитання судді Владислава Дев’ятка не відповів, від кого саме до працівників Управління державної охорони надходила інформація, що Януковича хотіли вбити. Кобзар сказав, що ці люди і донині працюють в СБУ, УДО та МВС, тому він не хоче їх підставляти.

 

Кобзар так і не пояснив, яким чином життю Януковича загрожувала небезпека в той час, як він перебував за сотні кілометрів від місця, де, за словами Кобзаря, обстрілювали кортеж екс-президента.

 

Також Кобзар не відповів на неодноразові запитання прокурора, на якій підставі російські гелікоптери перетнули державний кордон України та приземлилися для того, щоб забрати Януковича на його шляху до Криму. Кобзар на це відповів запитанням: “А що, ми могли викликати українські гелікоптери?”. І додав, що на той час Януковича вже зрадили Збройні сили, тому довіри до українських військових не було.

 

Кобзар не відповів, де саме російські гелікоптери підібрали Януковича. Він лише зазначив, що це була континентальна частина України. Після цього допит свідка Кобзаря було завершено. 

 

16.07.2018