Global Innovation Index: Китай наздоганяє

Китай уперше потрапив до топ-20 в глобальному інноваційному індексі (ГІІ). Так країна, яку часто називали плагіатором, довела, що не поступається багатьом західним державам, все більше покладаючись на власні винаходи та розробки. Україна за загальним рейтингом – на 43 місці, а список очолюють Швейцарія, Нідерланди та Швеція.



Зображення: Antiv3D/ iStock​.


 

Спроможність країни впроваджувати інновації сьогодні вважають визначальним чинником для тривалого економічного успіху. Зокрема й через це науковці під керівництвом Корнелльського університету визначають так званий глобальний інноваційний індекс (Global Innovation Index, GII). Він ґрунтується на 80 параметрах із політичної, економічної, освітянської та наукової сфер. До них належать законодавча основа, інфраструктура, інвестиції у дослідження та розвиток, а також кількість наукових публікацій, патентів та інших новинок – наприклад, телефонних додатків. Для свого дослідження науковці проаналізували та оцінили реалії 126 країн.

 

Результат: країна з найбільшою інноваційною потужністю – Швейцарія. Так, вона вже всьоме очолила список глобального інноваційного індексу. Особливо помітно країна випереджає інших за кількістю зареєстрованих патентів, виготовленням високоякісних високотехнологічних продуктів та якістю своїх інновацій. «Провідна роль Швейцарії не підлягає сумніву», – йдеться в повідомленні.

 

Друге і третє місця зайняли Нідерланди та Швеція – вже роками вони посідають провідні позиції. На четвертій позначці – Велика Британія. Загалом Європа займає вісім із десяти місць у топ-10 індексу, США та Сінгапур – винятки поміж ними.

 

Україна належить до тих країн, що зуміли покращити свої показники – з 50 місця 2017 року вона перейшла на 43 цьогоріч. Країна зайняла 75 місце в підіндексі інноваційного ресурсу (innonation input) та 35-те – в списку інноваційного результату (innovation output).

 

Німеччина – у передовій групі й також належить до тих, що покращили свої показники: «Так, Німеччина демонструє зростання в глобальному інноваційному індексі, – сказали вчені. – Країна вважається провідною у сфері логістичної продуктивності і патентів, щодо видатків підприємств на дослідження та розвиток вона загалом на другому місці». Вартувало б покращити показники і в сфері освіти, становище жінок з вищою освітою, а також можливість заснування нових підприємств.

 

Сильно здивував Китай. Опинившись на позначці 17, ця країна вперше піднялася у топ-20 – і там виявилася єдиною країною, що розвивається. «Раптовий розвиток Китаю відображає нові стратегічні орієнтації уряду, – пояснив Френціс Куррі (Francis Curry) зі Всесвітньої організації інтелектуальної власності (ВОІВ). – Структурну основу своєї економіки вони переміщують у бік більш технологічних галузей, що ґрунтуються на знаннях, чия конкурентоспроможність зумовлена технологіями».

 

Країна, яку тривалий час обзивали великим плагіатором та виробником дешевих копій, перетворилася, зокрема і в сфері досліджень та розвитку, на чесного конкурента вже визнаних розвинених держав. Це видно і з того, що агломерат Шеньчжень-Гонконг у списку мегаполісів із високим інноваційним результатом опинився на другому місці – після Токіо-Йокогами та перед Кремнієвою долиною.



Список першої двадцятки в актуальному списку ГІІ-2018. У дужках вказані торішні показники. Зображення: GII 2018.


 

Водночас Китай – це виняток серед країн із середнім доходом, йдеться в повідомленні. Тож, як і раніше, у списку глобального інноваційного індексу домінують уже визнані економічні могутності. «Багаті країни посідають надалі більшість із перших 25 місць, натомість розрив із країнам з середнім доходом стає все більшим», – повідомили вчені.

 

Хоча поміж бідними країнами є держави, чий інноваційний потенціал перевищує середній і той, який варто було б очікувати з огляду на їхній внутрішній валовий продукт. До таки інноваційних «відмінників» належать Індія, В’єтнам та Україна, а також кілька африканських країн. «Іншими цікавими випадками є Іран, Мексика й Таїланд, які також постійно покращують свої позиції», – повідомив Сумітра Дутта (Soumitra Dutta) з Корнелльського університету.

 


Global Innovation Index: China holt auf
World Intellectual Property Organization, 11.07.2018
Зреферувала С. К.

 

 

15.07.2018