ООН погодила перший в історії глобальний договір про міґрацію.

Щоправда, США відмовилися долучитися до нього.

 

 

Глобальний договір про міґрацію був погоджений на сесії Генеральної асамблеї ООН в п'ятницю, 13 липня. Очікується, що документ підпишуть представники 192 держав. Єдина країна – учасниця ООН, яка відмовляється це робити, – Сполучені Штати.

 

Про прийняття цьогоріч двох глобальних договорів про міґрацію всі 193 країни – члени ООН домовилися ще 2016 року. Про це йдеться в ухваленій два роки тому Нью-Йоркській декларації. Однак у 2017 році з приходом в Білий дім нового президента Дональда Трампа Вашингтон відмовився від участі в проекті, заявивши, що положення документа не відповідають політиці Сполучених Штатів у царині міґрації і порятунку біженців, а також принципам нової американської адміністрації. Дискусія про відмову від участі в договорі зараз точиться і в уряді Угорщини, повідомляє інформаційна аґенція Reuters.

 

У глобальному договорі про безпечну, впорядковану і регульовану міґрацію закріплено 23 цілі, зокрема порятунок життів міґрантів, забезпечення доступних шляхів регульованої міґрації, боротьба проти контрабандистів, допомога з інтеграцією і усунення дискримінації.

 

Очікується, що цей документ буде підписано в грудні 2018 року в Марокко.

14.07.2018