Facebook позначає «зацікавлених у зраді» росіян

Тепер компанія з міркувань безпеки видаляє з рекламних інструментів цю категорію, яка вже зачепила 65 тисяч осіб.

 

 

Рекламні інструменти фейсбуку алгоритмічно маркували 65 тисяч росіян як таких, що зацікавлені у зраді, потенційно наражаючи їх на загрозу з боку репресивної держави, і тільки журналістські запити змусили їх видалити цю категорію.

 

Таке маркування породжує нові обави з приводу генерованих на основі даних профілювання і тарґетування користувачів на сайті, який вже наражався на критику за аналогічний інструмент, що алгоритмічно генерує інформацію про расу, сексуальність і політичні погляди користувачів, незважаючи на законодавство про захист даних, яке вимагає чіткої згоди на зберігання такої інформації.

 

Facebook сказав, що ця мітка була призначена тільки для ідентифікації історичної зради. "Зрада була включена як категорія, враховуючи її історичне значення. Враховуючи, що це незаконна діяльність, ми видалили її як категорію інтересів", — сказав представник прес-служби.

 

Незважаючи на те, що Facebook безпосередньо не розкриває інтересів користувачів третій стороні, рекламодавці можуть легко розкрити їх, належно використовуючи загальнодоступні інструменти компанії. Наприклад, вони можуть запустити рекламу, орієнтовану виключно на користувачів, які живуть в Росії, і які марковані як зацікавлені у зраді, а потім записати IP-адреси користувачів, які клікнули на цій рекламі.

 

Ці інструменти можуть бути привабливими для держави, якій зручно використовувати інтернет для репресій, сказав російський експерт Метте Скак, науковець з Орхуського університету. "Офіційно інтернет в Росії не підлягає цензурі. Проте ці методи, які Facebook — можливо мимоволі — дав російській владі, значно полегшують урядовим установам систематично відстежувати осіб, позначених як потенційні зрадники."

 

У заяві Facebook йдеться, що Данська телерадіомовна корпорація, яка вперше висвітлила цю проблему і поділилася нею з Guardian, “підняла ряд важливих питань про те, як працюють рекламні системи фейсбуку. Наша мета полягає в тому, щоб люди бачили релевантні і корисні оголошення. Це краще для людей, що використовують наш сервіс, а також для рекламодавців.

 

Коли ми виявляємо нецільове використання рекламних продуктів, ми вживаємо певні заходи. Залежно від порушення, ми можемо видалити рекламу, заблокувати рекламний акаунт або навіть повідомити про рекламодавця в правоохоронні органи."

 

Новина про маркування "зацікавлених у зраді" прийшла на наступний день після того, як виявилось, що Facebook дав привілейований доступ до свого сайту мейловому сервісу Mail.Ru, пов'язаному з Кремлем російському сайту.

 

У документі на 700 сторінок, опублікованому конгресом США в кінці червня, Facebook визнав, що він дав деяким додаткам спеціальний доступ до даних користувачів "френдів" після травня 2015 року, коли він закрив цей доступ для більшості розробників. Цей доступ — того ж типу, що й додаток "This Is Your Digital Life", який виявився у центрі скандалу про злив фірмі Cambridge Analytica інформації 87 мільйонів фейсбукових акаунтів — був наданий Mail.Ru протягом двох тижнів після загального дедлайну.

 

Facebook сказав CNN, що компанія не знайшла жодних доказів зловживання фірмою Mail.Ru цим доступом. "Facebook є глобальною компанією з користувачами по всьому світі, тому ми працюємо з розробниками в глобальному масштабі, щоб скрізь донести наші послуги до людей – до тих пір, поки ці розробники дотримуються політики нашої платформи.

 

Mail.Ru є однією з п'яти найбільших інтернет-компаній у світі і вже багато років створює додатки для фейсбук-платформи та інших основних платформ, включаючи iOS і Android. Ми не знайшли жодних ознак зловживання з боку Mail.Ru. Якщо ми бачимо зловживання, ми забанюємо розробника".

 

Алгоритмічне визначення інтересів користувачів є ключовим аспектом рекламної платформи Facebook. Воно дозволяє рекламодавцям на сайті точніше тарґетувати користувачів, ніж за допомогою простих демографічних показників. Наприклад, рекламувати спортивні товари тільки тим користувачам, яким небайдужий спорт, або дозволяти лейблам звукозапису рекламувати музику користувачам, вже знаючи їхніх улюблених виконавців.

 

Однак у той час, як Facebook вимагає від користувачів контролювати інформацію, яку вони подають на сайті — наприклад, при завантаженні фотографій чи оновленні статусу — компанія ставить значно менші вимоги контролю над інформацією, яку вона генерувала про користувачів. Користувачі можуть вручну видаляти окремі інтереси на сторінці параметрів, але не можуть повністю відмовитися від профілювання чи запобігти генеруванню зацікавлень на основі окремих категорій. Приховування реклами, спрямованої на певні інтереси, не очищає фейсбук-профіль даного користувача від цих інтересів.

 

Відповідно до Загального регламенту про захист даних, деякі типи конфіденційних персональних даних, зокрема сексуальність, релігія і політичні інтереси, є під особливим захистом. Коли цей закон набув чинності, Facebook спеціально запитав користувачів, чи комфортно з наявною на їхньому профілі інформацією. Але компанія не пропонує такого ж захисту інформації щодо згенерованих нею самою категорій – наприклад, про те, що користувач може бути "зацікавлений гомосексуалізмом" або "зацікавлений ісламом".

 

Facebook сказав: "Компанії не отримують ніякої особистої інформації про вас. І ви завжди враховуєтесь тільки через вашу онлайн-активність, а не через вашу особисту характеристику." І при цьому додав: "«Гомосексуалізм» є широко використовуваною категорією в багатьох легітимних цілях. Наприклад, групи пропаганди ЛГБТК використовують цей сегмент для охоплення людей, що цікавляться цими темами. Тому ми його й надалі будемо використовувати."

 


Alex Hern
Facebook labels Russian users as ‘interested in treason’
The Guardian, 11.07.2018
Зреферував О.Д.

 

 

12.07.2018