В'ятрович порівняв заяви люблінського воєводи з радянськими практиками.

 

Директор Українського інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович порівняв із радянськими практиками заяви люблінського воєводи Пшемислава Чарнека, котрий виступив за притягнення до відповідальності історика Григорія Купріяновича за промову, виголошену 8 липня під час відзначення пам’яті українців, які загинули від рук польських "селянських батальйонів" та підрозділів Армії Крайової 1944 року в селі Сагринь.

 

"За згадування українських жертв Голодомору, ГУЛАГу, репресій карали в радянські часи. Нині в Польщі хочуть покарати історика Григорій Купріяновича за те, що згадав про вбитих вояками АК українців", – написав В'ятрович на своїй сторінці у Facebook.

 

Директор УІНП долучив до своєї нотатки сагринську промову Григорія Купріяновича, опубліковану на "Збручі", закликавши до її поширення. 

 

Як писав Z, люблінський воєвода Пшемислав Чарнек заявив про намір подати заяву у прокуратуру через промову історика Григорія Купріяновича, котру той виголосив 8 липня у Сагрині. На його думку, слова Купріяновича попадають під дію скандального закону про Інститут національної пам'яті, котрий забороняє пропаганду "бандеризму".

 

Зокрема Чарнек заявив, що думки, які Купріянович висловлював протягом останніх років, та його доповідь на урочистостях, якою українець зрівнює вбивство у Сагрині з "вбивством 130 тис. поляків на Волині", однозначно є порушенням закону. Самі відзначення у Сагрині, у яких взяли участь президент України Петро Порошенко, політики, громадські діячі, громада, Пшемислав Чарнек назвав "провокацією".

 

Також Чарнека обурило те, що ці урочистості відбулися синхронно з поїздкою Анджея Дуди на Волинь. "Їх організовано у 75-ті роковини трагічної «Кривавої неділі» на Волині, де у системний спосіб українські націоналісти, бандити, яких важко шукати в історії світу, у жорстокий спосіб мордували тисячі поляків, також під час Богослужінь. Ці роковини були урочисто відзначені президентом Анджеєм Дудою у луцькій катедрі і теж на місці злочину. Натомість українці зорганізували молитву на могилах своїх побратимів, які загинули 10 березня, а не 11 липня, однозначно здійснюючи провокацію”, – вважає Пшемислав Чарнек.

 

11.07.2018