Насалик пропонує РФ відновити спільне виробництво ядерного палива.

 

Міністр палива та енергетики Ігор Насалик заявив про те, що між Україною та Росією є перспективи для нарощування співпраці в сфері атомної енергетики.

 

Про це йдеться у листі Насалика на ім'я першого заступника директора корпорації "Росатом" Кіріла Комарова, що його цитує видання "Економічна правда".

 

 

"З огляду на потребу відновлення низки спільних проектів, зокрема проекту зі створення в Україні виробництва ТВЕЛ, пропонуємо провести зустріч в Брюсселі у період між 9 та 12 липня", – зазначено в документі.

 

Офіційне рішення припинити реалізацію спільного з Росією проекту зі спорудження заводу з виробництва ядерного палива в Кіровоградській області було прийнято Україною в середині 2015 року, у період активної фази війни Росії проти України на Донбасі.

 

У 2010 році Кабмін затвердив російське ВАТ "ТВЕЛ" (входить до складу "Росатому") переможцем конкурсу з відбору технологій будівництва заводу з фабрикації ядерного палива. Під спорудження об'єкта виділені 6,8 га біля селища Смоліне (Кіровоградська обл). Для реалізації проекту створили ПрАТ "Завод з виробництва ядерного палива", в якому українському державному концерну "Ядерне паливо" належить 50% + 1 акція, а решта 50% мінус 1 акція – російській "ТВЕЛ".

 

Завод в 2015 році мав почати випуск ТВЕЛів, ТВС і деталей з цирконію та нержавіючої сталі. На 2020 рік був запланований пуск виробництва паливних порошків і таблеток.

 

10.07.2018