Номінальний склад ЦВК можуть збільшити, аби врахувати всі квоти політиків.

 

У Верховній Раді запропонували ідею збільшити кількість членів Центральної виборчої комісії. Згідно з ідеєю політиків, це дасть змогу розширити кількість вакантних посад, аби призначити всіх 14 кандидатів, яких вніс президент.

 

Про це заявив голова ВР Андрій Парубій, повідомляє агенція "Інтерфакс-Україна".

 

"Наразі я збираю пропозиції від різних фракцій про те, як вийти з цієї ситуації. Хочу вам озвучити, що одна з пропозицій стосується того, щоб у законі про Центральну виборчу комісію змінити кількісний склад ЦВК. І таким чином ми зможемо розглядати в залі всі пропозиції, подані фракціями або подані президентом до парламенту, без дилеми 14 (14 кандидатів фіґурують у поданні від президента, – Z) і 13 (у ЦВК вільними є 13 місць із 15, – Z), – заявив Парубій на брифінгу в понеділок у Києві.

 

Зі слів спікера, пропозиції збільшити кількісний склад ЦВК лунали від різних народних депутатів як один із варіантів виходу з кризової ситуації, котра зумовила минулого тижня демарш БПП.

 

Парубій нагадав також, що є ще один варіант – повторне внесення до парламенту подання президента України з переліком кандидатів у члени ЦВК. Він пояснив, що такий варіант може відкласти на тривалий час розгляд кадрового питання Центрвиборчкому, позаяк знадобиться спецперевірка нових кандидатів, якщо вони з'являться в президентському списку.

 

Водночас спікер так і не уточнив, наскільки може збільшитися кількісний склад ЦВК згідно з депутатськими намірами. Парубій сподівається, що в понеділок до вечора надійдуть політичні позиції фракцій і груп щодо цього питання, й у вівторок у ВР може відбутися предметна розмова про конкретний законопроект зі змінами до закону про Центральну виборчу комісію.

 

09.07.2018