Анексія Криму й інвазія на Донбасі спричинили підвищення фінансування НАТО.

Про це заявила бундесканцлерка Німеччини Анґела Меркель.

 

 

«Для всіх нас анексія Криму та бойові дії на сході України стали тією подією, яка зіграла вирішальну роль для подальших радикальних змін і рішень, ухвалених Альянсом, особливо під час саміту в Ньюпорті у вересні 2014 року», – зазначила Анґела Меркель у подкасті, розміщеному на Twitter’і німецького уряду в суботу, 7 липня. Твіт подано під титулом «Чому нам потрібне НАТО?» (Warum brauchen wir die @NATO?).

 

 

За словами пані Меркель, конфлікт на Донбасі й анексія Росією Криму підштовхнули НАТО до підвищення витрат на оборону. Нагадаємо, що саме під час саміту в Ньюпорті держави-члени Північноатлантичного Альянсу домовилися протягом десяти років довести асигнування на оборонні потреби до двох відсотків від обсягу ВВП. У березні поточного року Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ заявив, що на той момент цієї планки досягли вже вісім країн.

 

У Twitter-зверненні Анґели Меркель, яке пролунало напередодні саміту Північноатлантичного Альянсу, що пройде 11-12 липня в Брюсселі, теж наголошується: «Ми знову повинні активніше концентруватися на обороні Альянсу і вживати відповідних заходів, наприклад за рахунок присутності в державах Центральної та Східної Європи».

 

Раніше Єнс Столтенберґ посилив тиск на Німеччину, вимагаючи, щоб вона дотримувалася заявлених цілей. «1,5 відсотка – це не те ж саме, що два відсотки», – заявив він, маючи на увазі показник, якого Анґела Меркель пообіцяла досягти до 2025 року. «Очікую, що Німеччина проробить ще більшу роботу», – закликав Генеральний секретар НАТО.

 

В середині червня під час зустрічі зі Столтенберґом Меркель пообіцяла і надалі нарощувати військові витрати, однак зазначила, що реалізувати завдання, поставлені в 2014 році, за десятирічний проміжок не вдасться.

08.07.2018