МВФ не прийняв жодного варіанту компромісу щодо ціни на газ.

 

Кабінет Міністрів України продовжує переговори з Міжнародним валютним фондом щодо цін на газ, хоча в уряді не хочуть зростання тарифів.  

 

Про це повідомив прем'єр-міністр Володимир Гройсман, передає "Інтерфакс-Україна".

 

"З літа 2017 року це мало відбутися. Я цього підвищення не допустив. Зараз працюємо з МВФ, з нашими партнерами, і обговорюємо можливі підходи, щоб врегулювати ці питання", – сказав голова уряду.

 

"Щойно у мене буде інформація про те, чого нам вдалося досягти, я обов'язково про це скажу", – додав прем'єр.

 

Він заявив, що не хоче підвищувати жодних цін в Україні взагалі і хотів би їхнього зниження, однак має враховувати такі фактори, як необхідність здійснювати бюджетні виплати, обслуговувати зовнішні борги і розвивати економіку.

 

"Тому нам потрібна підтримка зовнішніх партнерів", – пояснив Гройсман, закликавши до консолідації в складні часи.

 

Раніше "Інтерфакс" повідомив, що прем'єр-міністр Володимир Гройсман запропонував Міжнародному валютному фонду черговий варіант досягнення компромісу в переговорах про ціни на газ, який передбачає пакет кроків, зокрема монетизацію субсидій, лібералізацію ринку газу та знижку від єдиної ціни на газ для звичайних споживачів.

 

"В уряді наразі очікують реакції МВФ на цей варіант. На думку експертів, якщо в результаті вдасться досягти компромісу, то це буде перемога завдяки жорсткій принциповій переговорній позиції прем'єра та гнучкості в пошуку варіантів її реалізації", – сказало джерело аґенції.

 

З липня 2017 року Україна перебуває у складному переговорному процесі з МВФ щодо газового питання: фонд наполягає на підвищенні ціни газу для населення, яке, за різними оцінками, може становити від 30% до 60%, у зв'язку зі зростанням цін на міжнародних ринках, тоді як прем'єр вважає таке різке підвищення невиправданим.

 

Джерело зазначило, що за цей час українська сторона запропонувала МВФ уже щонайменше вісім варіантів зміни формули ціни на газ, в основі яких – дотримання свого часу узгоджених із фондом принципів: сприяння розвитку вільного ринку газу та запобігання відновленню корупційних схем на різниці цін на газ, що процвітали до 2016 року.

 

В уряді ніби погоджувались обговорювати незначне поквартальне підвищення ціни на газ, яке не сильно позначилося б на платіжках громадян, а для найменш забезпечених було б узагалі невідчутним через механізм субсидій.

 

Також пропонували зрівняти ціну газу для населення і для промисловості, але населенню встановити так звану пільгову ціну на певний соціальний обсяг споживання газу або дати відстрочку підвищення ціни, зазначило джерело.

 

Була пропозиція відвищити ціну транспортування газу і в ціноутворенні українського газу орієнтуватися на Hub0, а Hub+ застосовувати тільки для імпортного газу.

 

"Однак МВФ не погоджується на жоден із цих варіантів і продовжує висувати Україні ультиматум: або підвищення цін на газ, або відмова від надання чергового траншу, який потрібен насамперед для забезпечення своєчасного погашення зовнішніх боргів. Але водночас відмова від обслуговування зовнішнього боргу загрожує для України підривом міжнародної репутації та відчутною економічною кризою", – констатував співрозмовник аґенції.

 

06.07.2018