Німеччина вп'яте поспіль ухвалила бездефіцитний бюджет.

Пізнє затвердження головного фінансового документа обумовлене тривалими перемовинами з формування урядової коаліції.

 

    

                                             Олаф Шольц

 

Бундестаґ у четвер, 5 липня, більшістю голосів затвердив федеральний бюджет на 2018 рік. Депутати схвалили статті витрат на загальну суму 343,6 мільярда євро, що на 3,9 відсотка більше, ніж 2017 року. Про це повідомило видання Frankfurter Neue Presse.

 

За головний фінансовий документ країни проголосувало 386 депутатів, 282 – висловилися проти. Таким чином п'ятий рік поспіль бюджет ФРН залишатиметься бездефіцитним.

 

Додаткові гроші в 2018 році будуть виділені на фінансування нових робочих місць в поліції, митниці і Федеральному управлінні у справах міграції та біженців. Також планують збільшити витрати на оборону. У новому бюджеті на оборону передбачено 38,5 мільярда євро. Крім того, в бюджеті закладено кошти для фінансування нової допомоги на придбання власного житла для сімей з дітьми та забезпечення шкіл швидкісним інтернетом.

 

Таке пізнє ухвалення цьогорічного бюджету обумовлене тривалим процесом формування нового уряду після виборів до Бундестаґу у вересні 2017 року. Нагадаємо, що перший формат коаліції (так звана «ямайська коаліція») зазнав фіаско на перемовинах у грудні минулого року. Тоді було вирішено повернутися до формату «великої коаліції», до якої увійшли ХДС/ХСС і СДПН.

 

У п'ятницю, 6 липня, зразу ж розпочнуться урядові консультації щодо бюджету на 2019 рік. Згідно з проектом міністра фінансів ФРН Олафа Шольца (Olaf Scholz), витратна частина наступного року становитиме 356,8 мільярда євро, що на 3,8 відсотка більше, ніж цьогоріч. У 2019 році оборонні витрати можуть вирости до 42,9 мільярда євро. Раніше бундесканцлерка Німеччини Анґела Меркель заявляла, що до 2024 року Німеччина планує довести військові витрати до 1,5 відсотка від ВВП.

06.07.2018