У Великій Британії знову отруєння «Новичком».

Чоловіка і жінку було шпиталізовано в критичному стані в місті Еймсбері.

 

                                                     Дон Стерджесс і Чарлі Роулі

 

30 червня в містечку Еймсбері, розташованому за 11 км від Солсбері, непритомними виявили чоловіка і жінку. 45-річного Чарлі Роулі (Charlie Rowley) і 44-річну Дон Стерджесс (Dawn Sturgess) шпиталізували з їхнього будинку до лікарні в Солсбері. Вони перебувають у критичному стані. Спочатку лікарі припускали, що постраждалі вжили дозу героїну або кокаїну.

 

У середу, 4 липня, керівник контртерористичного підрозділу Скотланд-Ярду Ніл Басу (Neil Basu) заявив, що двоє підданих Великої Британії, які були отруєні в місті Еймсбері, постраждали від тієї ж речовини, що й колишній співробітник ГРУ Сергій Скрипаль і його донька Юлія. Результати дослідження проб, взятих у постраждалих, прийшли з лабораторії Міністерства оборони Портон-Даун. Про це повідомляють на сайті Скотланд-Ярду.

 

У розпочатому розслідуванні поліції беруть участь кілька структур. Низка місць, які постраждалі могли відвідати перед інцидентом, оточені, аби запобігти подальшим інцидентам.

 

Головна лікарка Англії Саллі Девіс (Sally Davies) заявила, що після отруєння Скрипалів у березні цього року англійські лікарі виробили методику, як впоратися зі схожими випадками зараження. «Нині наше першочергове завдання полягає в турботі про пацієнтів та вивченні обставин, які призвели до їхнього зараження, щоб захистити здоров'я громадян від подальших загроз», – цитує її слова телерадіокомпанія ВВС.

 

Деякі британські експерти вже встигли висловити гіпотезу, що отруєння в Еймсбері є відволікальним маневром російських спецслужб від інциденту зі Скрипалями. Інцидент з непричетними до шпигунства особами може бути використано Кремлем, аби вказати, що й з отруєнням в Солсбері він не має нічого спільного. Зрештою, таку історію вже починають розкручувати російські засоби масової пропаганди.

05.07.2018