Посольство ЄС розкритикувало законопроект про відходи.

 

Представництво Європейського Союзу в Україні заявило про те, що політика у сфері переробки відходів в Україні має відповідати ієрархії поводження з відходами в Європейському Союзі, натомість внесені до Верховної Ради законопроекти №4835-д і №6602 не відповідають зобов'язанням Києва за Угодою про асоціацію Україна-ЄС.

 

Про це йдеться у коментарі на офіційній Facebook-сторінці представництва.

 

"Політика у сфері переробки відходів в Україні має відповідати ієрархії відходів ЄС і зосередитися на запобіганні та повторному використанні відходів. Проекти законів №4835-д, який передбачає високі пільгові тарифи для спалювання відходів, і №6602 не відповідають зобов'язанням України щодо Угоди про асоціацію", – йдеться в повідомленні.

 

Як нагадує аґенція "Інтерфакс-Україна", 31 липня 2017 року група народних депутатів України з різних фракцій внесла до парламенту законопроект №4835-д "Про внесення змін до деяких законів України щодо стимулювання використання побутових відходів як альтернативного джерела енергії", в якому пропонують впровадити "зелений тариф" на електроенергію зі сміття і розширену відповідальність виробників упаковки за її утилізацію.

 

Згідно з текстом законопроекту, "зелений тариф" застосовуватимуть винятково до електроенергії, виробленої з побутових відходів, які до того пройшли сортування. З таких відходів мають бути вилучені небезпечні компоненти, а також матеріали, придатні для вторинного використання (пластик, скло, папір, метал).

 

Крім того, документ передбачає впровадження розширеної відповідальності виробника упаковки за її утилізацію. Такий виробник може самостійно організувати повторне використання упаковки, її матеріальну утилізацію (використання як вторинної сировини) або ж сплатити екологічний податок.

 

Як зазначено в законопроекті, переробка (утилізація) побутових відходів виводиться з-під державного регулювання, а ціни на такі послуги пропонують формувати вільно на договірних засадах.

 

Державі в особі НКРЕКП пропонують встановлювати тарифи винятково на захоронення побутових відходів. При цьому рівень таких тарифів має стимулювати розвиток утилізації.

 

Законопроект упроваджує заборону на захоронення побутових відходів поза полігонами твердих побутових відходів з 2020 року. Крім того, з 2025 року заборонено захоронення неутилізованих побутових відходів, тобто таких, що не були до того використані для отримання вторинних матеріалів та енергії.

 

Документ упроваджує чітку пріоритетність операцій щодо поводження з побутовими відходами.

 

Законопроект №6602 "Про внесення змін до Закону України "Про відходи" (щодо імплементації вимог директив ЄС у сфері поводження з відходами)", внесений до парламенту в червні 2017 року, за словами заступника голови фракції Блоку Петра Порошенка Сергія Березенка, впроваджує європейські стандарти поводження з відходами та їхню утилізацію.

 

Водночас іще до внесення до Верховної Ради законопроектів №4835-4838 і №6602 (всі стосуються політики поводження з відходами) Американська торговельна палата в Україні, Європейська Бізнес Асоціація, Всеукраїнська аграрна рада, Спілка молочних підприємств, асоціація "Укрпапір" і виробничо-екологічне підприємство "Укрвторма" розкритикували їх і закликали ініціаторів законодавчих ініціатив відкликати їх.

 

"Основна ідея [законопроектів] – введення податку на виробництво упаковки. По суті, це подвійне оподаткування... кошти від якого мають піти на утилізацію. Водночас жодних нормативів, показників з утилізації та переробки ці законопроекти не встановлюють", – сказала менеджер з питань стратегічного розвитку Американської торговельної палати в Україні Юлія Стельмах.

 

З її слів, ці законопроекти пропонують альтернативу сплаті податку – організацію розширеної відповідальності. "Чи можливе функціонування організації розширеної відповідальності в рамках цього пакета законопроектів? Вводиться зобов'язання банківської гарантії в сумі EUR1 млн, яку не всі суб'єкти господарювання можуть собі дозволити, і зобов'язання 100-відсоткової матеріальної утилізації", – зазначила Стельмах.

 

Згідно з даними асоціації "Укрпапір", упровадження податку на упаковку призведе до зростання вартості продукції на 10-15%.

 

В Американській торговельній палаті повідомили, що неодноразово порушували питання про необхідність якнайшвидшого затвердження Національної стратегії поводження з відходами, де буде закладено базові європейські принципи роздільного збору, розширеної відповідальності, ієрархії поводження з відходами та розробки проекту закону про відходи, на якому базуватиметься система поводження з різними видами відходів.

 

04.07.2018