Колишньому нардепу вручили підозру про вбивство полковника.

 

Прокуратура встановила, що резонансне вбивство полковника міліції Романа Єрохина, яке скоїли у 2006 році, мало замовником колишнього народного депутата.

 

Про це заявив на брифінгу головний військовий прокурор Анатолій Матіос, повідомляє аґенція Укрінформ.

 

 

"Умисне вбивство полковника міліції Єрохина, яке було здійснене 26 липня 2006 року, тобто 12 років тому, замовив тоді народний депутат України Ш.", – сказав військовий прокурор.

 

Зі слів Матіоса, це вбивство свого часу розслідували і виконавців засудили до 12 років, але організатора встановити не вдалося. Минуло 12 років, і, починаючи з березня, вжито активних заходів для встановлення замовника – це був народний депутат України на той час, зазначив Матіос.

 

У процесі розслідування вдалося встановити, що цей нардеп планував низку інших вбивств. Зокрема, він замовив групі осіб знищення свого конкурента у банківській сфері. Близько двох місяців планувалось наступне вбивство – цей задум не був доведений до завершення.

 

"Сьогодні повідомлено про підозру громадянину Ш. – це організація викрадення людини, організація вбивства полковника Єрохіна та інші", – сказав Матіос.

 

Як пише Укрінформ, ймовірно, йдеться про колишнього народного депутата України (V і VI скликань) Олександра Шепелева. Скандального нардепа затримали ще у березні 2015 року російські правоохоронці після того, як влітку 2014 року він втік з лікарні швидкої допомоги в Києві разом з охоронцем.

 

Екс-нардеп був оголошений в міжнародний розшук правоохоронними органами України. Розшукуваний екс-депутат звинувачувався в Україні за розкрадання коштів Родовід Банку і замовленні кількох убивств, зокрема банкіра Сергія Кириченка в 2003 році і полковника МВС Романа Єрохина в 2006-му, а також у замаху на вбивство банкіра Сергія Дядечка в 2012 році.

 

21 березня 2015 року російський суд виніс постанову про екстрадицію Шепелева, але екс-нардеп весь цей час залишався в РФ. Російська сторона відмовила Україні у видачі Шепелева.

 

У серпні 2016 року головний військовий прокурор України Анатолій Матіос повідомив, що стосовно Шепелева зареєстровано кримінальне провадження за ч. 1 ст. 111 (державна зрада) Кримінального кодексу України.

 

8 лютого 2018 року співробітники СБУ затримали Шепелева, при ньому виявлено "посвідчення", видане т. зв. "Міністерством державної безпеки Донецької народної республіки" на ім'я підполковника Боруха Миколи Володимировича.

 

На запитання журналістів, чи це стосується колишнього депутата Олександра Шепелева, Матіос не відповів.

 

Вбивство Єрохина спричинило значний резонанс у 2006 році. Тодішній міністр внутрішніх справ Юрій Луценко скасував свої офіційні плани на День Незалежності і їздив прощатися з Єрохиним до Донецька. Луценко повідомив, що полковнику погрожували вбивством у Донецьку, тож його перевели на роботу до Києва. 

 

Тоді ж Юрій Луценко повідомив: замовником убивства є депутат ВР.

 

04.07.2018