Україна готова до обміну з Росією за формулою "23 на 23".

 

Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова заявила, що Україна готова передати РФ 23 росіян в обмін на 23 українських політв'язнів, яких утримують у російських в'язницях.

 

Як повідомляє аґенція УНІАН, про це Денісова заявила на прес-конференції у Москві. 

 

Російська тюремщина так і не пустила Денісову до Олега Сенцова 

 

"Ми готові передати Російській Федерації 23 росіян, засуджених в Україні за підготовку терактів, шпигунство, бойові дії, в обмін на 23 українців з російських тюрем", – заявила омудсмен.

 

Україна згодна використовувати якнайширші інструменти задля визволення своїх людей. "Ми готові забрати утримуваних громадян за процедурою екстрадиції – в екстрадиції нам відмовляє РФ... Ми прагнемо забрати їх через політичні домовленості", – запропонувала Денісова.

 

Уповноважена обурена зривом домовленостей з Москвою щодо паритетного відвідання поневолених уповноваженими з прав людини. "Україна висловлює глибоке розчарування та занепокоєння тим, що гуманітарна місія омбудсменів, які мали відвідати громадян в Україні та РФ, була заполітизована та заблокована саме Росією", – сказала пані Людмила.

 

Денісова звинуватила Москву у приховуванні стану здоров'я українців. "До жодного з них немає доступу незалежних гуманітарних організацій, а також Міжнародного комітету Червоного Хреста. Ми не знаємо правди про їхнє здоров’я", – обурилась вона.

 

Уповноважена особливо стривожена долею Олега Сенцова. "Суперечливі заяви про стан здоров’я Олега Сенцова змушують думати, що його можуть примусово годувати і давати суміш, яка складається з незрозумілих та невідомих речовин. Ми не знаємо впливу на здоров’я та психіку цієї суміші. Саме тому я наполягала на доступі до Олега, аби на власні очі розуміти його стан здоров’я та яку медичну допомогу йому надають", – зазначила Денісова.

 

Омбудсмен обурена, що "від України ховають її громадян".  

 

29.06.2018