Російському пропагандистському телеканалу RT винесено попередження у Франції.

Каналові закидають викривлення інформації у новинах про Сирію.

 

 

У Франції Вища рада з аудіовізуальних засобів (Conseil supérieur de l'audiovisuel – CSA) винесла попередження франкомовній редакції російського державного телеканалу RT France за сюжет про Сирію. Відповідна заява опублікована на сайті медіарегулятора.

 

Йдеться про сюжет «Імітація атак», продемонстрований ще 13 квітня. Автори матеріалу оскаржували застосування хімічної зброї в Східній Гуті і заявляли про постановочні зйомки жертв імовірних хіматак.

 

У своєму комюніке CSA заявила, що журналісти хибно переклали інтерв'ю мешканця сирійської Гути. У франкомовній версії репортажу герой сюжету розповідає про те, як населенню наказали симулювати наслідки хімічної атаки, тоді як арабською чоловік говорив тільки про голод.

 

«В іншому інтерв'ю з випуску новин займенник "вони" журналісти RT замінили в перекладі на назву угруповання "Джейш аль-Іслам", яка нібито наказала мешканцям зображати хімічну атаку», – йдеться далі в заяві CSA. На думку аудіовізуальної ради, такі неточності свідчать про спотворення інформації. Телеканал попередили про необхідність дотримуватися норм журналістської етики й об'єктивно аналізувати події.

 

Вища рада з аудіовізуальних засобів видала RT дозвіл на мовлення французькою мовою у вересні 2017 року. Голова регулятора Олів'є Шрамек (Olivier Schrameck) пояснив, що правила не дозволяють раді відмовляти в наданні ліцензії на мовлення. «У CSA були довгі суперечки про цей канал, який не зовсім вселяє нам довіру. Ми провели порівняльні розслідування, звернулися до британців, литовців і латвійців», – розповів він в інтерв'ю газеті Le Monde. За словами Шрамека, CSA вніс додаткові вимоги до RT в сфері «чесності інформації».

 

Вища рада з аудіовізуальних засобів Франції може запроваджувати різні санкції проти телеканалів і радіостанцій, які порушують закони і норми журналістської етики. CSA має право, зокрема, тимчасово припинити мовлення ЗМІ або відкликати ліцензію.

29.06.2018