Порошенко подякував Раді ЄС за оновлення санкцій.

 

Президент України Петро Порошенко привітав рішення Європейської ради про пролонґацію санкцій проти Росії, подякувавши Унії "за непорушні єдність та солідарність з Україною".

 

Про це голова держави написав на своїй сторінці у Facebook, персонально подякувавши лідерам Німеччини та Франції. 

 

 

"Слова особливої подяки Анґелі Меркель та президенту Емманюелю Макрону за надану об'єктивну оцінку ситуації на окупованому Донбасі та визнання чіткої відповідальності Кремля за брутальне невиконання мінських домовленостей. Ціна за агресію і надалі зростатиме, якщо Росія продовжуватиме підривати мирний процес та ігнорувати свої зобов'язання", – прокоментував Порошенко.

 

Президент вірить, що "спільним фронтом ми зможемо примусити агресора поважати міжнародне право та забезпечити відновлення суверенітету та територіальної цілісності України".

 

Як писав Z, на саміті глави держав і урядів країн ЄС також погодили подовження на подальші шість місяців секторальних санкцій проти РФ.

 

"Німецька хвиля" пише, що перед цим канцлерка Німеччини Анґела Меркель та президент Франції Емманюель Макрон поінформували своїх колег про відсутність прогресу у виконанні мінських домовленостей. Жодних заперечень щодо подовження санкцій не було, хоча раніше були підозри, наче новий італійський уряд захоче повноцінної дискусії щодо санкцій. Тепер формально подовжити санкції має ще Рада ЄС.

 

Окрім того, лідери Європейського Союзу закликали Росію визнати відповідальність у питанні збитого 2014 року над Донбасом авіалайнера MH17. Щоправда, у документі не уточнюється, за що саме Росія мала би взяти на себе відповідальність.

 

"Європейська Рада підтверджує свою повну підтримку резолюції Радбезу ООН номер 2166 щодо падіння рейсу MH17. Вона закликає РФ прийняти відповідальність, а також цілковито сприяти всім намаганням встановити правду, справедливість та провину", – йдеться у висновках.

 

Нагадаємо, у резолюції від липня 2014 року Радбез ООН вимагав, щоб причетні до падіння літака були притягнуті до відповідальності і всі держави співпрацювали задля цієї мети. Заява лідерів ЄС щодо MH17 була прийнята через місяць після того, як міжнародна слідча група з розслідування авіакатастрофи в Нідерландах підтвердила, що зенітна ракетна установка "Бук", з якої збили літак, походить з 53-ї бригади збройних сил РФ у Курську.

 

29.06.2018