Учасникам саміту ЄУ таки вдалося домовитися.

Домовленостей досягнуто і в міграційній політиці, і в питанні санкцій проти Москви.

 

 

Про досягнення компромісу з питань біженців зранку в п'ятницю, 29 червня, повідомив у Twitter голова Європейської ради Дональд Туск. Згодом його слова підтвердили президент Франції Емманюель Макрон і канцлер Австрії Себастьян Курц.

 

Перед тим відбулися десятигодинні дебати голів держав і урядів країн – членів ЄУ. «Лідери Європейської Унії досягли проривної угоди після того, як засідали цілу ніч», – цитує слова прем'єр-міністра Люксембурга Ксав'є Бетеля видання Spiegel Online.

 

За даними джерела видання в дипломатичних колах, табори для прийняття врятованих після переправи через Середземне море біженців створюватимуть у країнах – членах Євроунії, які погодяться на це. З цих таборів міґранти будуть розподілятися також по тих країнах ЄУ, які готові добровільно їх прийняти.

 

Окрім того, Європейська Унія має намір створити табір для біженців в одній із північноафриканських країн, щоби скоротити потік людей, котрі переправляються через Середземне море. Поки що невідомо, які країни готові приймати біженців і створювати табори.

 

Як стало відомо з дипломатичних кіл у Брюсселі, лідери країн – членів Євроунії також ухвалили рішення щодо подальшої пролонґації економічних санкцій проти Росії у зв'язку з відсутністю поступу у вирішенні конфлікту в Україні. Вжиті раніше штрафні заходи завершують свою дію 31 липня цього року.

 

Курс євро щодо долара США після появи новини про успіх перемовин зріс на 0,6 відсотка.

29.06.2018