Кримський правозахисник Куку оголосив голодування.

 

Фігурант "ялтинської справи Хізб ут-Тахрір" Емір-Усеїн Куку оголосив голодування.

 

Про це повідомила його дружина Мер'єм Куку у Facebook. 

 

 

"26 червня 2018 року Еміру-Усеїну виповнилося 42 роки. І у свій день народження він почав голодування. Для мене ця новина стала шоком і великою несподіванкою! Він дуже терпляча людина! Але це упереджене і беззаконне переслідування і звинувачення в тероризмі підштовхнуло його на цей крок. Це протест проти сфабрикованих справ щодо нього та інших несправедливо заарештованих політичних в'язнів", – додала Мер’єм Куку.

 

Раніше голодування оголосили інші українці, котрі стали політичними в’язнями Росії. Зокрема, Володимир Балух та Олег Сенцов.

 

Як нагадує інтернет-видання "Крим. Реалії", у лютому-квітні 2016 року в Ялті були затримані Арсен Джеппаров, Рефат Алімов, Емір-Усеїн Куку, Муслім Алієв, Інвер Бекіров і Вадим Сірук. Їх звинувачують у причетності до забороненої в Росії ісламської політичної організації "Хізб ут-Тахрір".

 

Російський військовий суд розглядав ялтинську "справу Хізб ут-Тахрір" на виїзних засіданнях в Сімферополі, після чого заарештованих кримчан етапували в Ростов-на-Дону.

 

Захисники заарештованих і засуджених у "справі Хізб ут-Тахрір" кримчан наголошують, що їхнє переслідування є мотивованим за релігійною ознакою. 

 

Представники міжнародної ісламської політичної організації "Хізб ут-Тахрір" називають своєю місією об’єднання всіх мусульманських країн в ісламському халіфаті, але вони відкидають терористичні методи досягнення цього і кажуть, що зазнають несправедливого переслідування в Росії.

 

Верховний суд Росії заборонив "Хізб ут-Тахрір" у 2003 році, включивши організацію до списку 15 об’єднань, названих "терористичними". Після захоплення Криму Москва намагається насаджувати цю внутрішньоросійську заборону й на цій окупованій частині території України, хоча в Україні організація діє легально.

 

29.06.2018