Греко-католики хочуть автокефалії для православних на тому ж рівні, що й УПЦ КП.

 

Ініціативу створення помісної автокефальної православної Церкви в Україні підтримує 31% населення.

 

Це засвідчили результати загальнонаціонального дослідження громадської думки, проведеного Фондом "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва спільно з Центром Разумкова, повідомив кандидат соціологічних наук, експерт "ДІФ", старший науковий співробітник Інституту соціології НАНУ Максим Паращевін.

 

"Загалом створення в Україні автокефальної помісної православної Церкви підтримує 31% серед усього населення. Не підтримують 20%. Решті населення це або байдуже (35%), або вони не мають певної відповіді (14%)", – цитує "Укрінформ".

 

З його слів, істотним чинником у підтримці чи непідтримці створення автокефальної помісної православної Церкви є регіональний. Переважно підтримують таку перспективу у Західному (58%) та Центральному (35%) регіонах. Переважно не підтримують на півдні (24% проти, 9% за), сході (відповідно 28% і 10%) та на Донбасі (18,5% і 28%).

 

Проте значна частина населення у регіонах ставиться до пропозиції створення єдиної помісної Церкви байдуже чи не має певної відповіді. У Південному регіоні таких є 66%, Східному – 62%, на Донбасі – 53%, у Центральному регіоні – 47%, Західному – 30%.

 

Він також зазначив, що загальна підтримка чи заперечення ідеї створення помісної Церкви має суттєві конфесійні відмінності. Серед прихильників Української православної церкви Київського патріархату створення помісної Церкви підтримують 47,6%, не підтримують 16,3%.

 

Серед прихильників УПЦ МП підтримують такі дії 24,4%, не підтримують – 39,1%.

 

Натомість найбільш позитивна опінія щодо автокефалії (в балансі підтримую/не підтримую) у греко-католиків: 47,6% – за, 15,5% – проти.

 

"Загалом лише 11% населення певні, що створення української православної Церкви належить до першочергових. Ще 23% вважають це питання актуальним, але не першочерговим. На думку 23% опитаних, це питання неактуальне", – сказав соціолог.

 

Загальнонаціональне опитування населення України було проведене Фондом "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва спільно з соціологічною службою Центру Разумкова з 19 по 25 травня 2018 року в усіх регіонах України за винятком Криму та окупованих територій Донецької та Луганської областей. Опитано 2019 респондентів віком від 18 років. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%.

 

28.06.2018